- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se anunță vremuri grele pentru bugetari! Guvernul ia în considerare fie să le taie salariile, fie să-i concedieze. Marcel Boloș explică situația

07 Apr, 22:58 • Lupu Alexandra
Marcel Boloș aduce vestea care le taie răsuflarea bugetarilor. Guvernul ia în considerare fie să le taie salariile, fie să-i concedieze. Iată care sunt explicațiile.
Se anunță vremuri grele pentru bugetari! Guvernul ia în considerare fie să le taie salariile, fie să-i concedieze. Marcel Boloș explică situația

Marcel Boloș a declarat pe parcursul zilei de astăzi că România va fi nevoită și obligată de context fie să le taie salariile bugetarilor, fie să-i concedieze, relatează stiripesurse.ro. Cum sunt motivate măsurile? Prin îndeplinirea jaloanelor PNRR.

Ce se întâmplă cu soarta bugetarilor

Marcel Boloș a declarat pe parcursul zilei de astăzi că, din opinia lui, România nu este departe de a se vedea obligată fie să taie salariile bugetarilor, fie să-i concedieze. Ministrul Proiectelor și Investițiilor europene precizează că măsurile aspre ar putea fi necesare pentru îndeplinirea jaloanelor PNRR.

Oficialul a explicat că statul român trebuie să asigure sustenabilitatea cheltuielilor. Astfel, luând în considerare discuțiile ținute în prealabil cu Comisia Europeană, dar și modalitatea în care oficialii prezintă problema cheltuielilor bugetare, nu se poate exclude scenariul în care statul român o să aibă de ales: fie taie salariile bugetarilor, fie îi concediază, tocmai pentru a atinge ținta PNRR.

Vezi și: Ciolacu spune STOP risipei banilor publici! Liderul PSD susține eliminarea bonusurilor bugetarilor. „S-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanţa în muncă”

„Fie o revizuire a salariilor bugetarilor, fie o reducere a numărului bugetarilor. Spre aceste variante ne îndreptăm”, a precizat Marcel Boloș.

Ministrul a menționat că alegerea va fi făcută de coaliția de guvernare. Mai mult decât atât, Boloș a precizat că mai există și o a treia variantă, în care „căutăm o mai bună folosire a potențialului fiscal”. Acest lucru ar însemna să existe o mai bună colectare a taxelor și impozitelor. Ministrul a adăugat că se poate lua în considerare inclusiv o „revizuire a politicii fiscale”, însă nu a spus mai multe detalii în această direcție.

Veste proastă pentru bugetari
Veste proastă pentru bugetari

În discursul lui, Boloș a insistat mai mult pe cele două variante, care au la bază fie tăierea salarială a bugetarilor, fie concedierea lor. Ministrul a menționat că România trebuie să reducă cu 20% cheltuielile în valoare de 100 miliarde de lei cu veniturile bugetarilor. Boloș a adăugat că reprezentanții din Comisia Europeană le atrag atenția pe bună dreptate, în mai multe rânduri, că statul român nu dispune de fondurile de care are nevoie, tocmai de aceea, este necesară implementarea reformelor.

„Comisia Europeană ne zice pe bună dreptate ‘Nu aveți bani, deci implementați reformele’”, a subliniat Boloș.

Ministrul a fost întrebat cu ce procent s-ar putea scădea salariile bugetarilor. Boloș nu a vrut să ofere un răspuns concret în această direcție.

Vezi și: Marcel Boloș, noi anunțuri despre ajutoarele fermierilor. Oficial, se cere taxarea cerealelor din Ucraina