- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi ia atitudine în privința pensiilor speciale! „S-a creat o aşteptare foarte mare şi pe lângă, eu cred foarte mult în principiile din spatele unei reforme”

11 May, 18:30 • Constantin Cristina
Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că urmează să facă o vizită la Bruxelles pentru jalonul care vizează pensiile speciale și adaugă că această situație trebuie rezolvată, deoarece s-a întârziat prea mult.
Marius Budăi ia atitudine în privința pensiilor speciale! „S-a creat o aşteptare foarte mare şi pe lângă, eu cred foarte mult în principiile din spatele unei reforme”

Marius Budăi, ministrul Muncii, este de părere că reforma pensiilor speciale a întârziat prea mult, așa că merge la Bruxelles pentru jalonul care vizează pensiile. Acesta adaugă că raportul de la Banca Mondială a venit, însă nu a apucat să-l citească, a informat capital.ro.

Citește și: Pensii speciale 2023! Marcel Boloș clarifică problema pentru toți românii. „Nu s-a pus problema ratării jalonului PNRR”

Marius Budăi ia atitudine în privința pensiilor speciale

„Probabil mă voi duce şi săptămâna viitoare. Astăzi a venit raportul de la Banca Mondială, abia aştept să-l citesc şi eu. Eu mă duc să discut şi să avem jalon îndeplinit, să vedem ce mai este de făcut, dacă mai este de făcut ceva după raportul care a venit acum de la Banca Mondială şi după analiza pe care o va face Comisia Europeană, doresc ca luni sau marţi să plec spre Bruxelles, să rezolvăm, să închidem acest jalon, să vedem care este situaţia, să vedem ce măsuri, ce mai avem de făcut ca să închidem acest jalon”, a declarat Budăi.

Marius Budăi
Marius Budăi

Ministrul Muncii a subliniat că s-a creat o mare aşteptare în privința pensiilor speciale.

Practic, s-a creat o aşteptare foarte mare şi pe lângă, eu cred foarte mult în principiile din spatele unei reforme, nu neapărat în cifre şi în efectul imediat, pentru că vă spun că 190.000 de militari au 0,72% din PIB şi ceilalţi au 0,1% din PIB, deci la 0,72% din PIB, chiar dacă am tăiat de tot şi nu am pune nimic în loc, ceea ce este imposibil, impactul ar fi ăsta.

Dar trebuie să fie principiile din spate, să fie principiile sănătoase să aliniem vechimea la vechimea minimă din stagiul din sistemul public şi aceste lucruri s-au făcut. Erau diplomaţi, cei de la Curtea de Conturi, funcţionari publici, parlamentari care aveau necesar de minim 4 ani de zile. Acum este minim 15 ani de zile, aşa cum este şi în sistemul public, să nu mai permitem asimilări de profesii în magistratură”, a mai spus ministrul.

Reprezentanţii Băncii Mondiale precizează că nu vor fi reduceri substanţiale de cheltuieli, prin felul în care arată acum legea privind pensiile speciale şi susţin că tăierea unor sporuri la pensiile militare ar aduce reduceri de doar 2%.

Alte articole: Marcel Ciolacu: „Nu pot să accept ca pensiile militarilor să fie considerate pensii speciale. Vom veni cu o lege care să treacă de CCR”