- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marius Budăi se opune creșterii vârstei de pensionare pentru femei. „În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă”

02 Mar, 08:19 • Lupu Alexandra
Marius Budăi nu este de acord cu propunerea elaborată de Comisia Europeană! Ministrul Muncii susține că nu va permite creșterea vârstei de pensionare pentru femei.
Marius Budăi se opune creșterii vârstei de pensionare pentru femei. „În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă”

Marius Budăi reacționează în fața propunerii elaborată de Comisia Europeană, și face noi declarații la RomâniaTV. Ministrul Muncii a confirmat că nu este de acord cu mărirea vârstei de pensionare pentru femei, prioritară fiind speranța de viață.

Marius Budăi este împotriva propunerii făcută de Comisia Europeană

În urmă cu puțin timp, Comisia Europeană a venit cu o nouă propunere pentru statul român. Reprezentanții susțineau că femeile din statul român ar trebui să se pensioneze cu 2 ani mai târziu.

Solicitarea a fost emisă de Ursula von der Leyen, făcută în baza PNRR-ului. Budăi reacționează în fața propunerii, susținând că se va opune total și că nu va permite implementarea acestei modificări. Primele informații arată că Ministrul Muncii nu este de acord cu egalizarea vârstei de pensionare dintre femei și bărbați.

Te-ar putea interesa și: Ministrul Muncii vorbește despre tăierea pensiilor. Budăi: „Depășesc cuantumul veniturilor încasate în timpul activității. Absolut toate”

„Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea nişte discuţii clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă, după care să vedem noi ce discuţii avem”, afirmă Budăi.

Marius Budăi, declarații despre creșterea vârstei de pensionare
Marius Budăi, declarații despre creșterea vârstei de pensionare

Ministrul Muncii nu consideră că propunerea elaborată de Comisia Europeană este o soluție bună pentru statul român. Pentru Budăi, speranța de viață este mai degrabă o prioritate pentru țară. Acesta nu a ezitat să amintească că, potrivit Legii 263/2010, este prevăzută creșterea vârstei de pensionare în rândul femeilor, însă până în anul 2030, în timp ce a bărbaților a ajuns deja la 65 ani.

Comisia Europeană a solicitat inclusiv identificarea rapidă a unor soluții, în ceea ce privește pensiile speciale. Reprezentanții au menționat că acestea nu sunt acordate după criteriul contributivității în statul român. În această privință, Budăi a cerut mai multe informații din partea Comisiei. În același timp, Ministrul Muncii a confirmat că, printre sugestiile formulate de Banca Mondială, consultată ulterior de Guvernul României, nu era adusă în discuție mărirea vârstei de pensionare pentru persoanele care beneficiază de pensii speciale sau indemnizații.

Citește și: Marius Budăi anunţă creşterea veniturilor pentru cei mai săraci dintre români