- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Măsuri severe luate de stațiunile de schi. Criza economică schimbă reguli

22 Oct, 08:00 • Bumbeneci Diana
Stațiunile de schi vor lua măsuri severe pe fondul crizei energetice. Atât în România, cât și peste graniță, au fost anunțate deja noi regulamente.
Măsuri severe luate de stațiunile de schi. Criza economică schimbă reguli

În plină criză energetică, stațiunile de schi trebuie să facă pregătiri ample pentru sezonul de iarnă. Din acest motiv, cei care se ocupă de stațiuni anunță măsuri de economisire. Printre principalele decizii care au fost luate se află reducerea programului de funcționare a instalațiilor pe cablu, scăderea vitezei de rulare, și reducerea iluminatului în anumite puncte, anunță Protv.

Măsuri severe luate de stațiunile de schi

Cu toate acestea, costurile pentru administratorii pârtiilor vor fi extrem de mari. Spre exemplu, în Austria, Franța și Italia, responsabilii le-au transmis schiorilor că vor fi nevoiți să plătească mai mult decât anul trecut. De partea cealaltă, în țara noastră, persoanele care se ocupă de pârtii spun că au investit în instalații noi de transport și tunuri de zăpadă.

Ai mai putea citi: Femeile care nu reușesc să se angajeze vor primi sprijin! Gabriela Firea anunță ce se va întâmpla cu româncele care au vârsta peste 55 de ani

Măsuri severe luate de stațiunile de schi. Criza economică schimbă reguli
Măsuri severe luate de stațiunile de schi. Criza economică schimbă reguli

Spre exemplu, în Poiana Brașov, administratorii pârtiilor pregătesc sezonul de schi, pe care vor să îl înceapă mai devreme, în prima jumătate a lunii decembrie. Cu aproape un milion și jumătate de lei au cumpărat zece tunuri mobile cu care să producă zăpadă. În total, acum au 34 și încă 12 fixe.

Sperăm că vom produce mai multă zăpadă. Tunurile de zapadă au un consum reglabil în funcție de temperatură, dacă temperatura e foarte scazută atunci consumul de electricitate e mare, de 1,8 kw pe oră, pe bucată”, a transmis Adrian Biriboiu, șef serviciu domeniul schiabil Poiana Brașov.

Primarul din Brașov este de părere că aceste costuri cu energia electrică s-ar putea regăsi în prețurile pe care turiștii le achită la instalațiile de transport pe cablu. Deocamdată însă nu a fost luată o decizie.

 „Anul trecut am crescut tarifele. În mod normal nu am fi luat în calcul o creştere, dar trebuie să facem o analiză foarte atentă exact pe noile preţuri la energie şi consum”, a completat Allen Coliban, primarul Municipiului Brașov.

Ai mai putea citi: Un bătrân de 97 ani și-a uitat borseta cu 12.700 euro și 7.500 lei în taxi. Ce a făcut șoferul la scurt timp

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult