- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Medicii de familie din mai multe judeţe şi-au închis cabinetele! Statul nu le mai plăteşte serviciile

12 Dec, 18:59 • Fundeanu Madalina
Cabinetele medicilor de familie din România se închid. Casele de asigurări de sănătate nu au mai decontat serviciile, fapt ce i-a determinat pe aceștia să ia măsuri.
Medicii de familie din mai multe judeţe şi-au închis cabinetele! Statul nu le mai plăteşte serviciile

Cabinetele medicilor de familie din România se închid rând pe rând, după ce Casele de Asigurări de Sănătate nu au mai decontat serviciile. Mai primesc pacienţi doar dacă aceştia îşi plătesc singuri consultul sau tratamentul, potrivit datelor transmise de Antena 3 CNN.

Ce i-a determinat pe medicii de familie din mai multe judeţe să-și închidă cabinetele

Medicii de familie din mai multe judeţe şi-au închis cabinetele începând de astăzi, pentru că statul nu le mai plăteşte serviciile. Ultimii bani i-au încasat pentru luna septembrie şi mai sunt doar câteva zile până când se mai pot face plăţile de către Casele de Asigurări de Sănătate.

Prinşi la mijloc în această dispută, paciențiilor le este frică că nu-şi vor mai putea cumpăra medicamentele compensate şi vor fi nevoiţi să platească pentru consultaţiile şi analizele uzuale.

Casele de Asigurări de Sănătate au reuşit să achite până acum facturile pentru luna octombrie, decât în unele cazuri şi decât paţial. Sunt medici care au primit dar 60% din bani, deşi până acum ar fi trebuit să încaseze şi deconturile pentru luna noiembrie.

„Ne așteptăm ca de sărbători să fim cu buzunare legale, în condițiile în care personalul trebuie răsplătit pentru munca prestată. Taxele trebuie achitate la statul român, contractele trebuie onorate, toate utilitățile trebuie plătite. Nimeni nu ne iartă pentru ceea ce n-am putea face să aducem bani de acasă.”, spune Ileana Mihăescu, medic de familie.

Citește și: Burse noiembrie 2023. Peste un milion de elevi primesc vineri 388 de lei pe card

medici de familie
medici de familie

Pe unele cabinete medicale este deja pus afiş pe uşă că nu mai primesc pacienţi şi că intră în grevă. Oamenii care erau programaţi au fost anunţaţi telefonic să nu se deplaseze degeaba.

În alte zone, medicii au decis să consulte doar cazurile grave. Însă pacienţii vor trebui să plătească integral medicamentele de pe reţetă.

„Pacienții sunt consultați la cabinet, dar nu eliberez bilete în contract cu casa, nu eliberez rețete compensate, nu eliberez concedii. În rest, rețete simple și bilete simple.”, a anunțat Flavia Theil, medic de familie.

Din 21 decembrie, Trezoreria nu mai face transferuri, pentru că este închisă în perioada sărbătorilor. Aşa că dacă până atunci nu intră banii în conturi, abia anul viitor se mai fac plăţi. Medicii spun că deja munceau pro-bono pentru o parte dintre pacienţi, pentru că decontările de la casa de sănătate se făceau doar pentru cel mult 28 de pacienţi pe zi.

„De exemplu, pe trimestrul pe ultimul trimestru al acestui an, eu am depășit norma de consultații de contat de Casa de Asigurări cu 500 de consultații. Este un lucru neștiut, pentru că niciun medic de familie nu reclamă că muncește și neplătit, pentru că, prin meseria pe care o avem, avem empatie față de pacienții noștri și categoric suntem aici să-i ajutăm.”, spune Iulia Băilă, medic de familie.

Termenul limită dat de medicii de familiei pentru rezolvarea problemei este 18 decembrie. După aceea, spun că vor închide complet cabinetele. Iar asta va duce la o supraaglomerare a unităţilor de primiri urgenţe din spitale.

Vezi și: Președintele Klaus Iohannis retrimite modificările aduse Legii Energiei electrice și a gazelor în Parlament!