- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse noiembrie 2023. Peste un milion de elevi primesc vineri 388 de lei pe card

12 Dec, 18:04 • Dobran Viorel
Burse noiembrie 2023. Bursele școlare trebuie plătite vineri, 15 decembrie. Conform calculelor făcute, 388 de lei ar urma să fie bursa de merit, calculată pe numărul de zile de cursuri.
Burse noiembrie 2023. Peste un milion de elevi primesc vineri 388 de lei pe card

BURSE NOIEMBRIE 2023. Peste 1,28 de milioane de elevi au primit burse în noiembrie, o premieră pentru Educația din România. Bursa de merit plătită pe 15 decembrie ar urma să fie de 388 de lei, conform unui calcul Edupedu.ro.

Numărul elevilor beneficiari ar putea fi mai mare decât cel comunicat pe 1 noiembrie de ministerul Educației, având în vedere că listele elevilor se actualizează permanent: de exemplu, pot fi aduse la secretariat dosare pentru bursele sociale medicale în funcție de caz. Bursele sociale și cele de excelență olimpică au cuantum fix și se acordă integral în fiecare lună din acest an școlar, spre deosebire de cele de merit și cele tehnologice bazate pe numărul de zile de școală.

Burse noiembrie 2023: Sume mai mici, se scade minivacanţa

Burse noiembrie 2023: Sume mai mici, se scade minivacanţa

BURSE NOIEMBRIE 2023. Bursa de merit, calculată după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vacanță, ar urma să fie pe luna noiembrie de 388 de lei.

Calculul se bazează pe formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologie, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. Sunt 22 de zile lucrătoare în luna noiembrie, inclusiv 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, sărbătoare legală, și 3 zile de vacanță (1-3 noiembrie care sunt miercuri, joi, vineri) care au despărțit modulul 1 de modulul 2. Asta înseamnă (450:22) x (22-3), adică 388,6 lei.

Elena Lasconi taie 242.000 de lei de la burse: „Nu ne permitem să dăm burse în condiţiile în care noi nu putem să plătim facturile de curent şi gaz ale şcolilor”

„În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologia de acordare a burselor școlare.

BURSE NOIEMBRIE 2023. Edupedu.ro a anunţat că niciun elev din țară nu va primi bursele școlare în cuantumul minim prevăzut de noua lege a educației, din septembrie, pentru că bursele de merit și tehnologice sunt condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală. Acest lucru se întâmplă deoarece în fiecare lună din acest an școlar, conform calendarului oficial, există zile dintr-o vacanță școlară.

Amintim că bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024, adică în fiecare lună de școală din acest an școlar, potrivit unei adrese a Ministerului Educației, document obținut de Edupedu.ro, emisă după ce mai multe școli ar fi calculat sumele în funcție de numărul de zile, calcul care se face doar pentru bursele de merit și cele tehnologice, conform regulilor de acordare. „Nu există nicio reducere a acestor burse în nicio lună a anului școlar 2023-2024”, se arată în document. Adresa Ministerului Educației vine după ce mai mulți părinți ne-au semnalat că au primit doar 215 lei pe luna septembrie.

BURSE NOIEMBRIE 2023. Amintim că plata burselor s-a făcut și după 15 noiembrie la mai multe școli din țară. Nu s-a putut face o plată mai devreme pentru că în data de 14 noiembrie s-au plătit salariile cadrelor didactice, spune un director de școală. Elevii vor recupera în decembrie bursele plătite greșit în noiembrie, potrivit unui inspector școlar din județul Caraș-Severin.

Sunt aproape 1,290 milioane de elevi cu burse în acest an școlar, dintre care peste 461.000 cu burse de merit și peste 738.000 cu burse sociale.

Numărul lor ar putea fi mai mare având în vedere că dosare de bursă socială – cazurile medicale, de exemplu – se pot primi la secretariat pe parcursul întregului an școlar.

BURSE NOIEMBRIE 2023. Iată numărul burselor, la nivel național, pe tipuri de burse, conform datelor de la Ministerul Educației, anunțate înainte de virarea primelor burse din acest an școlar:

Tip de bursă Număr beneficiari
Burse de excelență olimpică I – 208
Burse de excelență olimpică II 2.803
Burse de merit 461.777
Burse sociale 738.821
Burse tehnologice 85.644
Burse participarea școlară a mamelor minore 741
Total 1.289.994

Edupedu.ro a mai scris că bursele de excelență pentru elevii de la școli private sunt neplătite la aproape o lună de la termenul impus de Ministerul Educației. Virarea banilor pentru bursele de la școlile private urmează, însă, alt traseu față de bursele pentru elevii de la stat. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit.

La fel, timp, în zilele de 15-17 noiembrie, mii de elevi cu medii generale sub 5, peste 100 din penitenciare, au primit peste 700 de lei bursele de merit.

Elevii primesc în acest an școlar cuantumul minim stabilit pentru bursele de excelență olimpică, bursele sociale și bursele pentru sprijinul mamelor minore. Vacanțele școlare se iau în calculul burselor de merit și al celor tehnologice.

Burse noiembrie 2023. Cuantumul minim al burselor:

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Până la data de 20 a lunii, școala transmite lunar la ISJ/ISMB sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse.

Până la data de 25 a lunii, ISJ/ISMB transmite la Ministerul Educației – Direcția generală economică sumele estimate pentru plata burselor, aferente lunii respective, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, pe baza solicitărilor primite, cu încadrarea în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă.

Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, adică directorii, răspund de plata la termen a burselor, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

Se schimbă criteriile după care se vor acorda bursele școlare în 2024. Va fi introdus un nou tip de bursă

Începând de anul școlar viitor, elevii vor primi burse școlare în funcție de alte criterii, potrivit unei declarații făcute de ministrul Educației, Ligia Deca, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Schimbări majore la bursele elevilor

Ligia Deca a anunțat că Ministerul are în plan să facă unele modificări legate de acordarea burselor de merit. Ea a spus că se va introduce un nou tip de bursă, cea de „reziliență”. Valoarea va fi stabilită în funcție de bugetul pe anul școlar viitor.

Astfel, elevii care au muncit pentru medii foarte mari, care iau și acum bursă de merit, se vor încadra în primii 30% dintre elevii unei clase, împreună cu cei care vor învăța bine, dar care nu vor avea rezultate la fel de ridicate.

 

Burse școlare
Burse școlare

„Principiul de a acorda bursele unui procent de elevi din fiecare clasă din fiecare școală este unul bun.

Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor.

Ne dorim ca în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase. Valoarea va fi discutată o dată cu bugetul de anul viitor.

Bursa (n. red) în acest an rămâne pe regulile anunțate. Dosarele de curs au fost deja făcute, au fost aprobate.

Deci în acest an mergem pe politicile anunțate. Modificările pe care le-am sugerat urmează să le discutăm împreună cu actorii din învățământ și apoi să facem modificările normative”, a spus Ligia Deca, potrivit Edupedu.ro

Declarațiile premierului Marcel Ciolacu, despre bursele de merit

Important este că premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acesta a spus că a avut o discuție cu ministrul Educației, Ligia Deca, și sindicatele din Învățământ:

„Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară”, spunea Ciolacu.