- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mersul la stomatolog devine un lux pentru români. Măsurile fiscale propuse de Ciolacu sunt criticate aspru de medici: „Vor duce la o creșterea extraordinară a costurilor”

18 Aug, 13:52 • Lupu Alexandra
Românii vor plăti mai mult pentru procedurile stomatologice. Cabinetele din domeniu trag un semnal de alarmă: măsurile lui Ciolacu scumpesc serviciile.
Mersul la stomatolog devine un lux pentru români. Măsurile fiscale propuse de Ciolacu sunt criticate aspru de medici: „Vor duce la o creșterea extraordinară a costurilor”

Măsurile Guvernului Ciolacu scumpesc procedurile stomatologice. Cabinetele din domeniu trag un semnal de alarmă: toate serviciile vor ajunge la un preț record pentru români, informează ziare.com.

Mersul la stomatolog devine un lux

Măsurile pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal au stârnit o serie de reacţii cu privire la intenţia Guvernului de a creşte taxele şi impozitele către stat. De noile reguli sunt vizate și angajații care desfăşoară activităţi de asistenţă medicală generală, specializată ori de asistenţă stomatologică.

Te-ar putea interesa și: Cât de mult s-au scumpit medicamentele! Românii plătesc și de 3 ori mai mult pentru tratament. „Unele s-au scumpit foarte mult”

Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) a transmis că prețurile vor ajunge la un nivel record. Sindicaliștii sunt îngrijorați de cât de mult vor crește tarifele, în condițiile în care statul român este oricum cunoscut pentru gradul scăzut de îngrijire a danturii la nivel european.

,,Considerăm că adoptarea acestui proiect, în forma sa actuală, va duce la o creştere extraordinară a costurilor de funcţionare şi, implicit, la un onorariu semnificativ mai mare perceput pacienţilor ce se adresează serviciilor de îngrijire a sănătăţii orale, în condiţiile în care societatea noastră este, din nefericire, renumită pentru gradul scăzut de îngrijire a danturii”, relatează PMSR.

Proiectul de ordonanță prezentat de Guvern prevede creșterea taxelor pentru microîntreprinderile care au venituri peste un anumit plafon. Totodată, noile măsuri vizează majorarea impozitului pe dividende.

În cazul microîntreprinderilor, proiectul majorează impozitul pe venit de 1% la 3%, în cazul unor venituri peste 300.000 lei. Aceeași regulă este și pentru cele care desfășoară activități pe câteva coduri CAEN, printre care și cele privitoare la activitățile medicale.

Mai mult decât atât, dacă o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 de lei și o rată a rentabilității de peste 30%, aceasta va trece la impozit pe profit de 16% începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz. PMSR semnalează că finanțarea este aproape inexistentă în stomatologie.

Stomatolog
Stomatolog

„Analiza propunerilor de modificare a codului fiscal apărute recent în spaţiul public, a ridicat un set de probleme distincte legate de funcţionarea pe viitor a cabinetelor stomatologice. Finanţarea aproape inexistentă, pe parcursul a zeci de ani, a adus populaţia în punctul în care nu mai percepe cavitatea orală ca pe o parte esenţială din corpul uman, ci ca pe un lux pe care, in prea multe cazuri, nu si-l permite. PMSR se opune ferm tendinţelor de supraimpozitare a cabinetelor stomatologice şi denunţă discriminarea nejustificată a acestei profesii faţă de alte domenii”, se arată în comunicatul transmis de Patronat.

PMSR transmite că măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu vor duce la închiderea cabinetelor stomatologice sau reorientarea investițiilor medicilor stomatologi în zone ce își permit tarife crescute.

„Echilibrul fragil în care funcţionează multe cabinete ce deservesc persoane cu venituri reduse, o sa fie spulberat de povara fiscală nou introdusă, ducând la închiderea cabinetelor stomatologice sau reorientarea investiţiilor medicilor stomatologi in zone ce işi permit tarifele crescute.

Considerăm profund inechitabilă şi lipsită de fundament tendinţa de a corecta dificultăţile financiare ale bugetului de stat, prin discriminarea fiscală a unor categorii profesionale, ce poartă singura vină că, în timp, au fost buni contribuabili”, transmite conducerea PMSR.

Citește și despre următorul subiect: Cât câştigă un medic de familie în România şi cum se calculează venitul. Unii medici pot încasa şi peste 40.000 de lei