- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cât câştigă un medic de familie în România şi cum se calculează venitul. Unii medici pot încasa şi peste 40.000 de lei

10 Aug, 23:39 • Russo George
Venitul unui medic de familie se compune din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. Unii medici de familie ajung să câștige niște sume la care oamenii de rând nici nu pot spera.
Cât câştigă un medic de familie în România şi cum se calculează venitul. Unii medici pot încasa şi peste 40.000 de lei

Orice medic de familie trebuie să aibă în evidență un număr minim de pacienți. Dacă este la oraș, medicul de familie ar trebui să aibă minimum 800 de pacienți, iar dacă este la țară, 450. Venitul lunar al unui medic de familie se compune din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. Așadar,  jumătate din veniturile unui medic de familie vin din încasările per capita, iar aproximativ jumătate din venituri sunt obținute din încasările per serviciu.

Venitul unui medic de familie este format  din încasările de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate per capita și venitul per serviciu. Trebuie specificat că, pentru pacienții neasigurați, medicul de familie nu primește plată per capita. Veniturile provenite din plata per capita au scopul de a asigura buna desfășurare a activității în cabinetul medicului de familie. Din această sumă, medicul de familie plătește salariul asistentului medical, utilitățile, toate consumabile necesare în cabinet și suportă modificările sau dotările necesare cabinetului.

Plata per serviciu este limitată de numărul maxim de consultații. În fiecare zi, un medic de familie poate să deconteze 24 de consultații. Fiecare consultație valorează 5,5 lei, iar un punct de consultație are o valoare de 4 lei. Astfel, dacă un medic oferă 24 de consultații pe zi, va obține un venit de 528 de lei. Pentru ziua respectivă. De asemenea, medicii de familie pot să-și stabilească și maximum două vizite la domiciliu. Acestea sunt cotate cu 15 puncte, astfel că medici mai pot obține zilnic câte 60 de lei.

De asemenea, un medic de familie poate obține câteva puncte suplimentare prin diverse activități desfășurate în cabinetul său. Dacă efectuează tratamente injectabile sau îngrijește plăgi ale pacienților, chiar și pe parcursul mai multor zile, acestea vor fi remunerate cu un singur supliment de 10 puncte.

De asemenea, poate câștiga puncte suplimentare dacă efectuează extracții de dopuri de ceară din urechi, spirometrie, asistă la nașteri și alte proceduri medicale. Prin adăugarea veniturilor din servicii oferite în cabinet, la domiciliu și din alte servicii suplimentare, medicul de familie poate ajunge la un venit brut maxim de 12.000 lei lunar.

Medicii de familie din mediul rural vor avea salarii mai mari

Medicii de familie care vor activa în mediul rural ar urma să primească salarii mai mari chiar și cu 100%, prevede un contract cadru pus în dezbatere publică în februarie 2023, potrivit MediaFlux.

Medicul de familie nou-venit într-un sat ar urma să încaseze, timp de 6 luni, cu 50% mai mult decât unul care lucrează în oraș. Asta dacă merge într-o localitate în care există deja doctori însă mai este nevoie de personal medical.

Dacă va lucra într-o comunitate în care nu mai este alt doctor și nici cabinet medical, atunci va încasa venit dublu. Acest lucru poate dura un un an, cu posibilitatea de prelungire, spun cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Medicii de familie pot avea și alte surse de venit, precum activități private în paralel cu lucrul în sistemul de stat sau participarea la programe de prevenție sau promovare a sănătății.

Citeşte şi: Tot mai mulți români își iau concediu medical în cazuri de oncologie și cardiologie. Creșterea este una alarmantă