- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Micile SRL-uri scapă de controlul fiscului. Șeful ANAF: „N-o să irosesc forța de control ANAF controlând firmele mici”

10 Oct, 08:51 • Gabriela Andreescu
Lucian Heiuș, președintele ANAF, a răspuns întrebărilor jurnaliștilor care au acuzat instituția că "vânează" micii întreprinzători, în loc să își îndrepte eforturile de control spre marii evazioniști din România
Micile SRL-uri scapă de controlul fiscului. Șeful ANAF: N-o să irosesc forța de control ANAF controlând firmele mici

În cadrul emisiunii „Selectiv”, moderată de Dan Bucura pe B1 TV, șeful  ANAF a precizat că urmărește creșterea gradului de colectare, iar verificările se fac inclusiv la multinaționale.

Lucian Heiuș, președintele ANAF, a respins acuzațiile conform cărora inspectorii din subordinea sa ”vânează” micii întreprinzători, în loc să se îndrepte spre marii evazioniști. Acesta a precizat că urmărește creșterea gradului de colectare, iar verificările se fac inclusiv la multinaționale.

Oficialul de la conducerea instituției fiscale a dat o veste bună micilor întreprinzători, declarând că nu va investi multe resurse în controlul firmelor mici:

„Eu am spus, când am preluat mandatul de președinte ANAF, că n-o să irosesc forța de control pe care o are ANAF controlând firmele mici. Trebuie să direcționăm efectivele pe care le avem către marii contribuabili, ci mai ales unde e evaziunea fiscală. Atunci, facem analize de risc la care lucrăm lună de lună.”, a declarat șeful fiscului.

Te-ar putea interesa și: Marea digitalizare ANAF! Îți vei putea rezolva problemele prin video-call

Oficialul ANAF a venit cu argumente în favoarea spuselor sale:

„De cinci luni nu cred poate o firmă să spună că a fost controlată cum era în anii precedenți. Antifrauda s-a dus spre locurile unde chiar se face marea evaziune fiscală.”, a declarat Lucian Heiuș

Șeful ANAF le oferă micilor afaceri un moment de respiro
Șeful ANAF le oferă micilor afaceri un moment de respiro

Lucian Heiuș a vorbit despre gradul de colectare la bugetul de stat din partea marilor contribuabili:

„Pe de altă parte trebuie să fim corecți, că sunt și multe legende urbane. Direcția generală de administrare a marilor contribuabili furnizează 48% din totalul încasărilor la bugetul general consolidat. Și vorbim de 3000 și un pic de firme. În luna august am semnat 550 de mari contribuabili, multinaționale, care au intrat în inspecție fiscală, adică 18,7% din total multinaționale care își desfășoară activitatea în România. 128 aveau pierdere recurentă, 2 – 3 ani cu pierdere constată. Nu i-a întrebat nimeni, anul ăsta o să-i întrebe cineva să vedem cum pot funcționa atâția ani făcând pierdere”, a mai spus oficialul ANAF

Citește și: Vrei să îți scoți apartamentul la închiriat? Află ce îți poate face ANAF-ul dacă iei banii „la negru”

Acesta a mai afirmat că în România nu e o fiscalitate mare, decât poate pe sectorul muncii:

„Nu e o fiscalitate mare. Putem să discutăm că pe muncă contribuțiile sunt destul de mari: 25% pentru asigurări sociale, 10% pentru sănătate. Dar dacă discutăm pe impozitarea capitalului, de impozitul pe venit, care e de 10%, nu e mare în România”, a declarat șeful fiscului.

El a mai precizat că România și-a îmbunătățit gradul de colectare fiscală, iarponderea acesteia în PIB a crescut:

„Dacă ar fi să discutăm ce însemană ponderea venturilor în PIB, vă pot spune că anul acesta a crescut pe primele 9 luni cu 0,9% – e o creștere mare când discutăm de un procent din PIB”.

Șeful fiscului a vorbit și despre evaziunea fiscală și felul în care aceasta afectează ponderea impozitelor în PIB:

„Pe de altă parte, trebuie să fim și realiști. Când eram secretar de stat în Ministerul de Finanțe, am făcut niște analize și dacă s-ar achita integral tot ce se declară, impozitele și taxele, dacă n-ar mai fi evaziune fiscală, ne-am situa undeva în jur la 35 -36% ponderea impozitelor în PIB. În Europa e media de vreo 40%. Nu poți să încasezi mai mult dacă nivelul impozitelor și baza de impunere pe care o ai nu e suficient mai mare”, a ținut să precizeze Lucian Heiuș.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult