Lifestyle

Vrei să îți scoți apartamentul la închiriat? Află ce îți poate face ANAF-ul dacă iei banii „la negru”

07 Oct, 22:00 • Cornel Ghimeșan
În România mulți oameni își scot locuințele la închiriat, însă obună parte dintre aceștia preferă să încaseze banii „la negru”, fără să își declare veniturile la ANAF. Există și avantaje atunci când îți declari contractul.
Vrei să îți scoți apartamentul la închiriat? Află ce îți poate face ANAF-ul dacă iei banii „la negru”

Închirierea unei locuințe este o practică destul de răspândită în România, în special în orașele mari, cu centre universitare importante sau care oferă mai multe oportunități pe piața muncii. Cu toate că legislația îi obligă pe cei care își închiriază locuințele să declare banii câștigați din închiriere, de foarte multe ori veniturile din chirii nu sunt declarate la Agenția Națională de Administrare Fiscală.  Ghidul ANAF al chiriilor ne explică toate obligațiile fiscale și care sunt sancțiunile pentru nerespectarea lor.

Alte articole: Cum au fost țepuiți zeci de brașoveni care au vrut sa-și cumpere un apartament. S-au trezit cu prețurile mărite cu 60%

Codul fiscal clasează chiriile la „venituri din cedarea folosinței bunurilor”. Veniturile din închirierea imobilelor sunt impozabile și trebuie declarate la ANAF. Aceasta nu ar trebui să fie considerată o opțiune, ci o obligație prevăzută prin lege. Pentru a înregistra un contract, proprietarul este nevoit să solicite o „cerere de înregistrare a contractelor de locațiune avantajul este că această cerere poate fi depusă și online și nu este necesară deplasarea la sediul instituției. Un alt avantaj îl reprezintă faptul că proprietarul l-ar putea evacua imediat pe chiriașul rău-platnic.

Vrei să îți scoți apartamentul la închiriat? Află ce îți poate face ANAF-ul dacă iei banii „la negru”
Vrei să îți scoți apartamentul la închiriat? Află ce îți poate face ANAF-ul dacă iei banii „la negru”

Ghidul ANAF spune că cererea de înregistrare a contractelor de locaţiune, trebuie să fie însoţită de o copie a contractului de locaţiune, care se depune la registratura organului fiscal central competent sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Conformitatea cu originalul a copiei se efectuează de către proprietar prin înscrierea mențiunii „conform cu originalul” şi prin semnătura acestuia.

Cât plătești impozit pentru închirierea unei locuințe

Majoritatea proprietarilor refuză să încheie un contract și ajung la un acor verbal, pentru că își imaginează faptul că vor plăti un impozit imens. Acest lucru se întâmăplă pentru că ei calculează raportându-se la chiria brută, însă în realitate calculul se face în funcție de venitul net. Impozitul este de 10%, iar venitul net din chirie pentru persoanele fizice este calculat după ce sunt deduse și cheltuielile forfetare, ce reprezintă 40% din brut.

Obligațiile fiscale prevăzute de Codul Fiscal nu sunt aplicabile chiriașului. Adică, sub nicio formă, proprietarul nu-i poate impune chiriașului plata acestor obligații. Prin urmare, negociați de la bun început chiria brută, în așa fel încât să vă acoperiți toate cheltuielile, astfel încât să obțineți profitul pe care-l doriți lună de lună.

Care sunt sancțiunile în caz că ești prins de Fisc?

Dacă un proprietar nu-și declară veniturile din chirie la ANAF, sancțiunile încep cu plata unor dobânzi și penalități, rezultatul fiind plata unor obligații mult mai mari decât dacă proprietarul și-ar declarat chiria de la bun început, și pot ajunge, în cazuri extreme la dosar penal pentru evaziune fiscală.

Potrivit Ghidului de la ANAF, nedepunerea „Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, până la data prevăzută în legislația fiscală, se sancționează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 de lei. Contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal”.

Citește și: Un lider al fermierilor a protestat cu jugul la gât într-o emisiune tv: „Politicienii ne condamnă la sclavie”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult