- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Miercuri va avea loc o nouă ședință a Executivului. Principalele subiecte discutate: alocări din Fondul de rezervă, proiecte referitoare la PNRR și energie

28 Nov, 23:31 • Fundeanu Madalina
Miercuri va avea loc o nouă ședință a Executivului. Alocările din Fondul de rezervă și proiectele referitoare la PNRR și energie sunt pe agenda zilei.
Miercuri va avea loc o nouă ședință a Executivului. Principalele subiecte discutate: alocări din Fondul de rezervă, proiecte referitoare la PNRR și energie

Executivul va discuta, în decursul zilei de miercuri, despre mai multe proiecte de acte normative, unele referitoare la alocări în domeniul agriculturii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, potrivit Agerpres.

Ședință nouă, miercuri, la Guvern

Un proiect de hotărâre care va fi discutat în ședință se referă la aprobarea procedurii de implementare a Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM aferent perioadei 2023-2026, a modalităţilor de acordare, a indicatorilor cantitativi şi calitativi ai investiţiei, precum şi a criteriilor de stabilire a punctajului pentru întreprinderile solicitante.

Totodată, din Fondul de rezervă bugetară vor fi alocate sume pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi vor fi făcute modificări cu privire la Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină.

Te-ar putea interesa și: Ședință importantă astăzi, la Palatul Victoria. Premierul Marcel Ciolacu va lua decizii cu impact major pentru România

Ședință Guvern
Ședință Guvern

Fonduri ar putea fi alocate şi pentru suplimentarea transferurilor din bugetul de stat către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru finanţarea cheltuielilor cu materiale şi prestări de servicii cu caracter medical, dar şi către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Un alt proiect ce urmează a fi dezbătut în ședință are în vedere modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 209/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

Alte proiecte de hotărâre de guvern vizează suplimentarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii, exproprieri în zone unde se construiesc autostrăzi sau la achiziţia a 16 locomotive electrice.

De asemenea, în ședința Executivului va fi analizat un proiect de lege privind energia eoliană offshore.

O serie de memorandumuri sunt pe agenda şedinţei de guvern, care se referă, printre altele, la:

  • dezvoltarea unor funcţionalităţi bazate pe tehnologia AI, care vor fi utilizate în activitatea de management al riscurilor din cadrul Autorităţii Vamale Române;
  • realizarea şi implementarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu;
  • extinderea Sistemului naţional RO e-Factura la relaţia B2B şi utilizarea informaţiilor în vederea consolidării sustenabilităţii financiare a României, eficientizării colectării impozitelor şi taxelor, îmbunătăţirii şi consolidării gradului de colectare a TVA şi prevenirii/combaterii evaziunii fiscale;
  • extinderea Spaţiului Privat Virtual şi utilizarea informaţiilor în vederea consolidării sustenabilităţii financiare a României, eficientizării colectării impozitelor şi taxelor, îmbunătăţirii şi consolidării gradului de colectare a TVA şi prevenirii/combaterii evaziunii fiscale.

Vezi și: Previziunile economice ale lui Marcel Boloș pentru 2024. „Dobânzile în acest an vor depăși 30 miliarde de lei, ceea ce pe viitor va pune presiune și mai mare pe cheltuielile bugetului de stat”