- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Previziunile economice ale lui Marcel Boloș pentru 2024. „Dobânzile în acest an vor depăși 30 miliarde de lei, ceea ce pe viitor va pune presiune și mai mare pe cheltuielile bugetului de stat”

28 Nov, 22:32 • Fundeanu Madalina
Cum arată anul viitor din punct de vedere economic. Marcel Boloș: „După ce dobânzile din acest an vor depăși 30 de miliarde de lei, 2024 va fi o mare provocare”
Previziunile economice ale lui Marcel Boloș pentru 2024. „Dobânzile în acest an vor depăși 30 miliarde de lei, ceea ce pe viitor va pune presiune și mai mare pe cheltuielile bugetului de stat”

După ce dobânzile din acest an vor depăși 30 de miliarde de lei, 2024 va fi o mare provocare pentru România din punct de vedere economic. O recunoaște și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care promite, totuși, că vom avea în continuare 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit și 19% TVA, conform Digi Economic.

Marcel Boloș: cum arată anul 2024 din punct de vedere economic

„Dobânzile în acest an vor depăși 30 miliarde de lei, ceea ce pe viitor va pune presiune și mai mare pe cheltuielile bugetului de stat. Mai mult, riscul cel mai mare pentru fiecare dintre noi: să pierdem investiții de peste 75 de miliarde de euro din fonduri europene.

Adică să le spulberăm celor vulnerabili, românilor noștri, visul la infrastructura de apă-canalizare, construit autostrăzi, drumuri naționale și județene, căi ferate, modernizare școli, modernizare spitale, investiții în cămine de bătrâni și multe, multe altele”, a declarat Marcel Boloș.

Prin urmare, anul viitor se anunță unul dificil, este de părere ministrul.

„Ne pregătim de un 2024 care vine cu provocări semnificative, mai ales în contextul în care acest an va fi marcat de mai multe rânduri de alegeri electorale.

Este o perioadă în care stabilitatea politică și economică devin extrem de importante, iar responsabilitatea noastră ca oameni de stat este să gestionăm cu înțelepciune această perioadă și să ne asigurăm că nu luăm decizii care să compromită progresul țării pe termen lung”, a declarat ministrul Finanțelor.

Te-ar putea interesa și: Românii au investit în titluri de stat 22 miliarde de lei în ultimii 3 ani. Marcel Boloș: „Au fost mereu atractive atât pentru investitorii la început de drum, cât și pentru cei experimentați”

Marcel Boloș
Marcel Boloș

Boloș mai spune că ministerul pe care-l conduce și-a asumat „angajamentul ferm de a combate evaziunea fiscală și de a îmbunătăți colectarea veniturilor publice. Vom intensifica lupta împotriva evaziunii fiscale prin măsuri inovatoare și digitalizare. În paralel, ne vom concentra pe optimizarea colectării veniturilor publice”, pentru sursa menționată.

Marcel Boloș mai spune că nu vrea „să se atingă” de populație, în calitare de consumator.

„Îmi doresc să nu ne atingem sub nicio formă de populație în calitate sa de consumator, totuși oamenii suportă impozitele directe: 9% TVA a rămas la alimente, 9% a rămas TVA la medicamente, 5% pentru energia termică și lemne, 5% pentru gazele naturale, 5% pentru alimentare cu apă și canalizare.

Promisiunea este că vom rămâne în continuare cu un sistem fiscal de invidiat pe plan european, tocmai pentru că înțelegem importanța protecției populației în calitate de consumator, a investițiilor dar și a unei politici fiscale echilibrate, iar astfel avem 10% impozit pe venit, 16% impozit pe profit, 19% taxa pe valoarea adăugată toate aceste lucruri nu fac decât ca politica fiscală să rămână în continuare prietena investitorilor”, a declarat ministrul Finanțelor.

Vezi și: ANAF scoate la vânzare o garsonieră din Brașov. Care este prețul de start și când va avea loc licitația