- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Agriculturii a făcut anunțul! Vor fi suplimentate fondurile pentru producătorii de usturoi cu peste 2 milioane de euro!

05 Dec, 08:31 • Oprea Alina
Producătorii de usturoi se vor bucura din plin de anunțul făcut de Ministerul Agriculturii! Aceștia vor avea parte de fonduri suplimentate, mai exact cu două milioane de euro!
Ministerul Agriculturii a făcut anunțul! Vor fi suplimentate fondurile pentru producătorii de usturoi cu peste 2 milioane de euro!

Ministerul Agriculturii dorește să suplimenteze cu peste două milioane de euro fondurile dedicate programului de susținere a producției de usturoi.

Mai mult decât atât, Ministerul Agriculturii a anunțat, în decursul zilei de luni, lansarea în transparență a unui proiect care vizează modificarea Hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea ajutorului de minimis pentru suținerea producției de usturoi.

Ai putea fi interesat și de: Necesarul de fonduri pentru Ministerul Transporturilor trebuie să fie mai mare anul viitor: „Altfel ajungem într-o zonă pe care nu şi-o doreşte nimeni, şi anume una de băltire, aşa cum a fost la transporturi 30 de ani.”

Susținerea producției de usturoi

Sunt vizate două modificări prin prisma acestui proiect, astfel încât să se asigure plata întregii suprafețe eligibile plantată cu usturoi în cadrul prtogramului. Potrivit actului normativ, beneficiarii vor primi o sumă de 3.000 de euro/hectarul cultivat de usturoi.

Producție de usturoi
Producție de usturoi

Așadar, sunt suplimentate resursele financiare necesare achitării obligațiilor de plată către beneficiarii schemei de ajutor de minimis care sunt înscriși în acest program, de la 29.700.000 lei la 41.200.490 lei, adică de la 6.001.200 euro la 8.325.000 euro.

Mai mult decât atât, programul se va prelungi, mai exact termenul de plată al sumelor care reprezintă ajutoare de minimis către beneficiari, de la 15 decembrie 2023 la 29 decembrie 2023, potrivit celor comunicate de știripesurse.ro.

Programul susținerii producției de usturoi în anul 2022

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis care au fost prevăzute în proiectul de hotărâre au fost în sumă de 26.063,75 mii lei, și au reprezentat echivalentul a maximum 5.268,064 mii euro, și a fost asigurat din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2022.

Ministerul Agriculturii a dorit să introducă această măsură pentru putea să îi ajute pe producători să facă față mai ușor cheltuielilor de producție, dar și pentru a-și extinde suprafețele cultivate.

Condițiile erau ca beneficiarii sa poată utiliza o suprafață care să fie cultivată de minimum 3000 mp,  și să fie marcată la loc vizibil cu o placă indicator, și trebuie să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp, potrivit celor furnizate de capital.ro.

Ai putea fi interesat și de: Premierul Marcel Ciolacu, ultimele declarații cu privire la măsurile fiscale: “Se vor tăia fondurile, dacă România continuă în acest ritm și nu se ia nicio măsură.”