- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Agriculturii înființează „Observatorul laptelui”! Toate produsele lactate vor fi monitorizate. Chiar și etichetele vor suferi modificări

19 Oct, 13:43 • Cornel Ghimeșan
Camera Deputaților a adoptat „legea laptelui” care, printre altele, prevede înființarea Observatorul laptelui și al produselor lactate, care va fi integrat în Ministerul Agriculturii.
Ministerul Agriculturii înființează „Observatorul laptelui”! Toate produsele lactate vor fi monitorizate. Chiar și etichetele vor suferi modificări

Miercuri, 19 octombrie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede, pe de-o parte înființare Observatorului laptelui și a produselor lactate, în cadrul MADR. Acesta va monitoriza piața și are ca scop centralizarea datelor, urmărirea și analizarea produției, echilibrul dintre cerere și ofertă și costurile de producție. Proiectul de lege stabileşte, de asemenea, măsuri şi acţiuni unitare pentru prezentarea şi comercializarea produselor din sectorul laptelui şi a produselor lactate, urmărind sănătatea populaţiei, necesităţile de consum, respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor, scrie Agerpres.

Modificările impuse de actul normativ se referă și la modul în care sunt inscripționate produsele din această categorie. Conform documentului inscripţionarea informaţiilor obligatorii privind etichetarea laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi cerinţele privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conţinutul acestor produse se va realiza în conformitate cu prevederile regulamentelor europene în domeniu.

Alte articole: Fermele primesc subvenții enorme! Chiar și 150.000 de euro pentru o fermă cu doar 4 vaci

„La nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se înfiinţează Observatorul laptelui şi al produselor lactate, în cadrul direcţiei de specialitate. Observatorul laptelui şi al produselor lactate monitorizează piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate şi are ca scop centralizarea datelor de pe piaţă, urmărirea şi analizarea tendinţelor actuale şi viitoare în România, a producţiei, a echilibrului dintre cerere şi ofertă, precum şi a costurilor de producţie”, prevede proiectul.

Ce anume mai prevede legea laptelui

Observatorul va colecta, în vederea centralizării, mai multe date, printre care: efectivul matcă de vaci de lapte, bivoliţe, oaie, capră; cantitatea de lapte crud materie primă produsă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piaţă; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim cumpărători; cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori; numărul operatorilor economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, precum şi capacitatea acestora de procesare a laptelui; achiziţiile intracomunitare şi importul exportul din ţări terţe, de cantităţi de lapte crud materie primă, produse semiprocesate şi produse finite, indiferent de tip.

Furnizorii de date pentru mecanismul de piaţă sunt Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu”, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Autoritatea Vamală Română.

 Ministerul Agriculturii înființează „Observatorul laptelui”! Toate produsele lactate vor fi monitorizate. Chiar și etichetele vor suferi modificări
Ministerul Agriculturii înființează „Observatorul laptelui”! Toate produsele lactate vor fi monitorizate. Chiar și etichetele vor suferi modificări

Totodată, proiectul mai prevede faptul că operatorii economici din sectorul laptelui şi al produselor lactate au obligaţia respectării principiilor şi cerinţelor generale ale informaţiilor referitoare la produsele alimentare, precum şi prezentării informaţiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare prevăzute în Regulamentul nr. 1169/2011 şi în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2018/775. Conform proiectului, este interzisă inscripţionarea pe eticheta laptelui şi a produselor lactate a sintagmei „Produs Românesc” dacă produsul nu este obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România.

„Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate se comercializează într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate, faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse”, mai stabileşte actul normativ.

Aceste prevederi se aplică şi în cazul meniurilor şi reţetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fastfood şi de cofetărie, a produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora sau utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate.

Meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele lactate fabricate cu grăsimi şi/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare sau în combinaţii sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în reţete. Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Proiectul mai stabileşte interzicerea folosirii denumirilor de lapte sau produse lactate pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie şi de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentaţia publică care au în compoziţia lor ingrediente ce nu se încadrează în definiţiile laptelui şi a produselor lactate. În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi şi/sau proteine altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora, mai prevede proiectul.

Prevederile legii se aplică şi operatorilor economici înregistraţi la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor care comercializează produse lactate prin reţelele comerciale, dar nu se aplică producătorilor agricoli, persoane fizice care obţin produse agricole în propria fermă/gospodărie, care depăşesc necesarul de consum propriu şi sunt destinate vânzării pe piaţă, stabileşte actul normativ.

Citește și: Indemnizație de 2.500 de lei din partea statului pentru o categorie defavorizată, puternic afectată de situația economică actuală

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult