- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Finanțelor a anunțat că România va împrumuta 5,5 miliarde de lei de pe piață în luna Februarie

01 Feb, 16:41 • Adrian Popovici
În cursul lunii februarie 2024, Ministerul Finanțelor (MF) și-a propus să atragă împrumuturi în valoare totală de 5,5 miliarde de lei de pe piață, de la instituțiile bancare comerciale. În plus, se preconizează că se va adăuga o sumă suplimentară de 705 milioane de lei prin intermediul sesiunilor adiționale de oferte necompetitive, asociate licitațiilor de obligațiuni.
Ministerul Finanțelor a anunțat că România va împrumuta 5,5 miliarde de lei de pe piață în luna Februarie

În cursul lunii februarie 2024, Ministerul Finanțelor (MF) și-a propus să atragă împrumuturi în valoare totală de 5,5 miliarde de lei de pe piață, de la instituțiile bancare comerciale. În plus, se preconizează că se va adăuga o sumă suplimentară de 705 milioane de lei prin intermediul sesiunilor adiționale de oferte necompetitive, asociate licitațiilor de obligațiuni. Această strategie de finanțare reflectă eforturile ministerului de a asigura resursele financiare necesare pentru susținerea activităților și proiectelor guvernamentale în perioada menționată, transmite Agerpres.

Cuantumul total, în valoare de 6,205 miliarde de lei pe care vrea să îl împrumute Ministerul Finanțelor, reprezintă o scădere de 115 milioane de lei comparativ față de suma stabilită inițial pentru luna ianuarie 2024, estimată la 6,32 miliarde de lei. Acești bani luați cu împrumut vor avea două destinații principale, și anume refinanțarea datoriei publice și acoperirea deficitului bugetului de stat.

Adrian Câciu, Ministerul Finanțelor
Adrian Câciu, Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor a început deja să împrumute banii

Potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial, în data de 1 februarie a Ministerul Finanțelor a organizat o licitație pentru emiterea unor certificate de trezorerie cu discont în valoare de 300 de milioane de lei, având termenul de scadență stabilit pentru 21 august 2024. În plus, documentele emise de către acest minister arată că în data de 5 februarie va fi organizată o altă licitație, de data aceasta pentru o emisiune de certificate de trezorerie în cuantum de 500 de milioane de lei, urmând să ajungă la maturitate la data de 29 ianuarie 2025.

În luna februarie a anului 2024, Ministerul Finanțelor preconizează lansarea a zece emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare agregată de 4,7 miliarde de lei. În continuare, în ziua următoare, este programată desfășurarea unei sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, reprezentând 15% din valoarea inițială a fiecărei emisiuni de obligațiuni, ceea ce înseamnă un total de 705 milioane de lei.

Au fost planificate licitații pentru emisiuni de obligațiuni în următorul mod: o emisiune de 600 de milioane de lei pe data de 1 februarie 2024, șapte emisiuni de 500 de milioane de lei pe 5 februarie, 8 februarie (două emisiuni), 12 februarie, 15 februarie, 19 februarie și 29 februarie. De asemenea, sunt prevăzute licitații pentru o emisiune de 400 de milioane de lei pe 26 februarie și una de 200 de milioane de lei pe 22 februarie 2024.