- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Agriculturii a făcut anunțul: începe construcția centrelor de colectare legume-fructe. „Mi-aş dori să avem legume de calitate”

01 Sep, 10:54 • Lupu Alexandra
Construcția primelor 6 centre de colectare legume-fructe va începe în acest an. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul.
Ministrul Agriculturii a făcut anunțul: începe construcția centrelor de colectare legume-fructe. „Mi-aş dori să avem legume de calitate”

Construcţia primelor 6 centre de colectare legume-fructe va începe în acest an, dintr-un total de 15 care vor fi realizate prin Casa Unirea, informează agerpres.ro. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a estimat că lucrările pentru aceste centre vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2024.

Începe construcția centrelor de colectare legume-fructe

Florin Barbu a spus că proiectul este finalizat în proporție de 90% și urmează să fie aprobat în Guvern. Ministrul Agriculturii spune că centrele vor avea o suprafață de 3.000mp și 1.000mp cu temperatură controlată, patru benzi de sortare, etichetare și ambalaje, iar totul va funcționa pe independență energetică.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Cine sunt câștigătorii fermieri care vor pune mâna pe fondurile europene. Ministerul Agriculturii a făcut anunțul

„Ministerul Agriculturii, prin Casa Unirea, va veni cu un model tip de centru de colectare legume-fructe în bazinele legumicole. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% şi urmează să fie aprobat în Guvern.

Anul acesta vor intra deja în construcţie şase centre, cu o suprafaţă de 3.000 mp şi 1.000 mp de temperatură controlată, plus patru benzi de sortare, etichetare şi ambalaje, totul pe independenţă energetică, fără consum de energie.

Sper să fie finalizate până la sfârşitul lunii august 2024. Acestea vor fi amplasate în bazinele legumicole”, declară el.

Ministrul a precizat că, pentru amplasarea acestor centre, se va ține cont de județele în care au fost depuse cele mai multe cereri pentru programul Tomata. Barbu a menționat că, până în prezent, județul Olt are cele mai multe solicitări, mai exact, 7.000 de cereri. El a explicat că centrele de colectare legume-fructe vor fi construite de Casa Unirea, iar ulterior, vor fi date în administrarea cooperativelor constituite din membrii unităților administrativ-teritoriale din bazinele legumicole care au accesat fonduri pentru instalarea tânărului fermier.

Fiecare centru de colectare va avea un laborator performant pentru verificare rapidă. Românii nu trebuie să își mai facă griji că legumele și fructele depășesc limitele admise la reziduurile de pesticide.

„Mi-aş dori să avem legume de calitate şi tocmai lucrul acesta vrem să îl facem. Nu vrem sute de mii de tone, vrem tomate şi legume calibrate, care să aibă performanţă şi acestea să fie prezente pe rafturile retailerilor. Aceste centre de colectare vor avea nişte laboratoare foarte performante, astfel încât în 3 ore legumele şi fructele care sunt aduse în aceste centre vor avea şi buletin de analize.

Mai mult de atât, pe partea de verificare a depăşirilor de pesticide, vreau să încheiem un protocol atât cu UASMV, care are trei laboratoare super performante şi pe care în perioada următoare le vor acredita pentru lucrul acesta, dar voi da o parte din verificări şi la ANSVSA, în aşa fel încât să asigurăm o hrană corectă, sănătoasă, să nu mai avem probleme, iar românii să nu mai fie speriaţi că legumele pe care le cumpără au depăşiri de pesticide.

Vreau să eliminăm lucrul acesta”, declară Florin Barbu.

Legume
Legume

Ministrul a confirmat că, în baza probelor luate anul acesta pe tomatele din programul Ministerului, buletinele de analiză nu au indicat vreo depășite a limitei admise pentru reziduurile de pesticide.

„Vorbim de programul Tomata. S-au luat pe eşantion, s-au dus în control, s-au luat şi probe acolo unde au fost sesizări privind depăşiri, pentru că anumiţi legumicultori au fost pârâţi de către vecini şi, din datele pe care ANF-ul mi le-a pus la dispoziţie şi din buletinele realizate în laboratoare, s-a constatat că niciun produs care a fost făcut de legumicultorul român nu a avut depăşiri de pesticide”, spune el.

Șeful MADR nu a menționat la ce sumă se ridică investiția celor 6 centre, însă a precizat că există fonduri pentru 5 centre de colectare legume-fructe, iar restul banilor vor veni de la bugetul de stat.

„Casa Unirea este în prezent pe profit, dar aş vrea să explic pentru că nu ştiu câţi au înţeles ce s-a vrut să se facă cu acest proiect. Casa Unirea nu trebuie să facă profituri enorme. Rolul Casei Unirea este de a integra producătorii şi fermierii români cu retailerii. Casa Unirea trebuie să aibă o marjă de adaos de 1 – 1,5%.

Casa Unirea trebuie să-şi sigure cheltuielile pe care le are cu salariaţii, plus cheltuielile pe care le are cu anumite tranzacţii bancare. Să ştiţi că retailerii s-au îndreptat foarte mult către Ministerul Agriculturii, după această ordonanţă privind plafonarea adaosului comercial, iar discuţiile cu ei nu cred că au mai fost aşa deschise ca şi acum. Nu s-a pus problema să nu fie livrate către retaileri cantităţi de legume, cantităţi de lapte de la Casa Unirea. Retailerii sunt de acord”, adaugă Barbu.

Citește și despre: Ministerul Agriculturii lansează noi programe pentru fermieri. Statul promite fonduri de peste un miliard de euro. „Vor fi proiecte majore”