- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Agriculturii lansează noi programe pentru fermieri. Statul promite fonduri de peste un miliard de euro. „Vor fi proiecte majore”

30 Aug, 11:38 • Lupu Alexandra
Vești bune pentru fermieri. Două programe dedicate dezvoltării industriei alimentare din România vor fi lansate în data de 30 septembrie 2023.
Ministerul Agriculturii lansează noi programe pentru fermieri. Statul promite fonduri de peste un miliard de euro. „Vor fi proiecte majore”

Ministerul Agriculturii a anunțat că lansează noi programe pentru fermieri. Concret, acestea se referă la dezvoltarea industriei alimentare și sunt finanțate cu peste un miliard de euro, informează agerpres.ro.

Noi programe pentru fermieri

Florin Barbu a informat că Guvernul a pregătit un nou program pentru fermieri, Investalim, pentru agricultură și industria alimentară. Proiectul are o finanțare de aproape 600 milioane de euro. Este o schemă de ajutor de stat, cu o intensitate de până la 70% pe proiect, așadar, fermierii pot beneficia de aproape 50 milioane de euro/proiect. Programul va fi lansat pe data de 30 septembrie.

Citește și despre următorul subiect: Cum afectează marea reorganizare a sistemului bugetar subvențiile pentru fermieri. Șeful APIA reacționează: „Întotdeauna este loc de mai bine”

„În Programul de Guvernare avem un program ambiţios pentru agricultură şi industrie alimentară – Investalim. Încă din prima săptămână în care am preluat portofoliul Agriculturii, împreună cu dl. premier, am demarat acest program care are o finanţare de aproape 600 de milioane de euro.

Este o schemă de ajutor de stat, cu o intensitate de până la 70% pe proiect. Vor fi proiecte majore, de aproape 50 de milioane de euro/proiect. Am luat această decizie deoarece vrem materia primă pe care o produc fermierii români să rămână în România, să fie procesată aici şi mai mult fermierii şi procesatorii români să poată exporta. Vom lansa acest program în 30 septembrie”, declară ministrul Agriculturii.

Florin Barbu a precizat că la sfârșitul lunii viitoare va fi lansat un program prin care fermierii vor fi susținuți să își instaleze panouri fotovoltaice în ferme.

„Tot pentru partea de procesare, pentru a putea face faţă concurenţei pe preţurile produselor care vin din import, am solicitat şi am obţinut o finanţare de 500 de milioane de euro de la BEI prin Fondul de Modernizare, pentru un program privind independenţă energetică în industria alimentară şi în agricultură, cu o intensitate de 100%. Astfel, fermierii şi procesatorii români vor putea să-şi instaleze panouri fotovoltaice în ferme, în vegetal, în procesare, în industria alimentară, în aşa fel încât costurile pe produs să scadă, iar produsele româneşti să devină competitive şi să se regăsească în magazinele din România. Şi acest program va fi lansat tot în data de 30 septembrie”, adaugă ministrul Agriculturii.

Fermieri
Fermieri

Barbu a mai spus că, în perioada septembrie – octombrie 2023, Ministerul Agriculturii va mai lansa noi măsuri din Programul Strategic pentru perioada 2023 – 2027, dedicate investițiilor în exploatațiile pomicole, zootehniei și instalării tinerilor fermieri.

„Vom lansa pe Programul Strategic, practic pe fondurile europene din FEADR, pilonul II, pentru perioada 2023-2027, măsura Investiţii în exploataţii pomicole, care are o sumă de aproape 151 de milioane de euro şi Investiţii în sectorul zootehnic, cu fonduri de 224 de milioane de euro.

Pentru a putea fi accesate mai uşor aceste fonduri europene le-am împărţit pe baza deficitului din balanţa comercială. Practic, cei care vor investi în zootehnie vor merge pe axe separate. (…) Nu vor fi amestecate aceste proiecte. Totul este creat pentru a îndrepta balanţa comercială în România”, explică ministrul Agriculturii.

Șeful de la Agricultură a menționat, în ceea ce privește măsura de instalare a tinerilor fermieri, că mai mult de 70% din suma totală alocată programului va fi orientată către legumicultură.

„Pe Programul Strategic am decis ca la „Instalarea tinerilor fermieri”, aproape 175 de milioane de euro dintr-un total de 250 de milioane de euro, să fie alocaţi pentru partea de legumicultură şi acolo va exista şi un punctaj mai mare.

Acest sprijin care se acordă – 70.000 euro – are o intensitate de 100%, iar din aceşti bani tinerii care vor continua programul de legumicultură vor primi circa 40% din sumă, reprezentând 30.000 euro, pentru echipamentele de încălzit solariile, iar 40.000 de euro vor fi alocaţi pe perioadă de 3 ani pentru combustibilul necesar, în aşa fel încât să putem produce în România legume şi fructe tot timpul anului. La programul Tomata din 2023, aproape 8.500 sunt tineri sub 41 de ani, din cei 22.000, iar lucrul acesta m-a făcut ca să intervin în Programul Strategic, pentru că aveam această axă dedicată instalării tânărului fermier până în 41 de ani”, spune Barbu.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Directorul APIA face anunțul așteptat de fermierii români: prima tranșă din subvenția prin PNS intră în plată din 16 octombrie