- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Agriculturii prezintă imagini cu ofertele din magazine: „Au scăzut prețurile și deja ne gândim la sărbătorile de iarnă”

05 Nov, 21:01 • Bumbeneci Diana
Florin Barbu susține că prețurile vor scădea înainte de sărbători. Acesta prezintă imagini cu reducerile la raft.
Ministrul Agriculturii prezintă imagini cu ofertele din magazine: „Au scăzut prețurile și deja ne gândim la sărbătorile de iarnă”

Potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu, în supermarketuri pot fi observate ușor etichetele colorate care arată vechiul și noul preț.

Prețuri mai mici de sărbători?

„Au scăzut prețurile și la cozonac și la drojdie și deja ne gândim la sărbătorile de iarnă, de anul acesta, când vom cumpăra produse românești mai ieftine

”, arată Florin Barbu.

Acesta amintește că Ordonanța privind prelungirea adaosului comercial cu încă trei luni, pentru 21 de produse, este rezultatul discuțiilor cu reprezentanții supermarketurilor „care au înțeles și au sprijinit demersul nostru de a proteja puterea de cumpărare a românilor și de a sprijini familiile cu venituri medii și mici”.

Poți citi pe acest subiect și: Urmează cele mai scumpe sărbători din ultimii 30 de ani. Adrian Negrescu: „E greu să identifici ceva ce nu se va scumpi”

Guvernul a adoptat la finalul lui octombrie ordonanța care prevede prelungirea cu trei luni a perioadei în care se aplică limitarea adaosului comercial, „având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc și, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum crește, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderență achiziția de alimente”.

Actul normativ prevede și extinderea listei cu produse agricole și alimentare cu următoarele produse: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere.

Guvernul a decis ca aceste alimente să fie mai ieftine:

  • mălaiul de 1 kg, și toate tipurile de mălai ambalate de până la 1 kg;
  • toate ouăle de găină calibrul M, nu doar cele vândute câte zece;
  • ulei de floarea-soarelui până la 2 litri, nu doar de până la un litru;
  • pe lista legumelor proaspete vrac regăsim în plus și usturoiul;
  • zahărul alb tos de 1 kg, și toate tipurile de zahăr alb tos de până la 1 kg;
  • orezul – bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 și 1,5 kg;
  • cozonacul – nu se specifică niciun tip în mod special, ceea ce înseamnă că adaosul va fi plafonat la toate tipurile de cozonac românesc;
  • bulionul de roșii – nu se specifică un tip anume sau un gramaj anume;
  • smântâna de 12% grăsime;
  • margarina; drojdia și carnea tocată

Economiștii susțin că prețurile vor crește

În schimb, economistul Adrian Negrescu susține că trebuie să ne așteptăm la prețuri mai mari.

„E greu să identifici ceva ce nu se va scumpi în 2023, de sărbători, spune analistul financiar Adrian Negrescu.

Sunt cele mai scumpe sărbători din ultimii 30 de ani
Producătorii au anunțat deja o scumpire de până la 15%, în preajma sărbătorilor, la carnea de porc.

Se va scumpi şi făină, uleiul, zahărul dar şi multe specialităţi pentru masa de Crăciun”, susține economistul.

Vezi și: Cum vor profita bancherii de limitarea plăților cash. Adrian Negrescu: „Viața noastră, într-un fel sau altul, va fi una sub imperiul comisioanelor bancare”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult