- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Economiei, noi detalii despre plafonarea prețului la alimente și schemele de ajutor de stat în 2024

29 Jan, 22:01 • Bumbeneci Diana
Ministrul Economiei, Radu Oprea a vorbit despre plafonarea prețurilor la alimente și schemele de ajutor de stat.
Ministrul Economiei, noi detalii despre plafonarea prețului la alimente și schemele de ajutor de stat în 2024

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a ieșit public cu noi declarații și a transmis, într-un interviu la Antena 3 CNN, că această măsură a plafonării prețurilor la alimente are un impact real, menționând că în comparație cu aceeași lună a anului precedent, există o creștere de până la 5%, iar în iunie, aceasta a ajuns la 18%. Declarațiile sale vin în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat plafonarea prețurilor alimentelor de bază pentru încă 60 de zile.

Ministrul Economiei, noi detalii despre plafonarea prețului la alimente

Întrebat dacă este o măsură care ajută sau care va avea un impact real, ministrul Economiei a spus:

„Da, m-am uitat pe cifre, are un impact real. Comparativ, luna aceasta cu anul trecut, este o creștere de până în 5%.

Dacă ne uităm însă la luna iunie, creșterea este de 18%. Înseamnă că a crescut foarte mult și după, viteza de creștere a scăzut mult.

Viteza de creștere a prețurilor a scăzut în România
Trebuia să acționăm în zona în care cetățenii României resimt cel mai tare acest lucru, la produsele de bază, pentru că acolo era o creștere pe produs mai mare decât media.

Rezultatele se văd, este evident că prețurile speculative nu au mai fost posibile”, a spus Radu Oprea.

Ai mai putea citi: Marcel Ciolacu, anunțul momentului privind prelungirea plafonării prețului la alimentele de bază. „Românii trebuie să aibă parte de stabilitate”

Întrebat cum o duce românul în România, ministrul Economiei a spus:

„Media, în general, vorbește despre un nivel în care nu ține cont de persoanele care nu au venituri foarte mari, atunci atenția noastră este în special pentru persoanele care nu au resurse materiale foarte mari și acolo ne îndreptăm pentru sprijinirea lor.

Cred că este corect din punct de vedere al unei societăți care trebuie să fie echilibrate.

Dacă ne uităm la PIB-ul pe capital raportat la paritatea puterii de cumpărare și vedem că atunci când am intrat în UE eram la 40%, iar astăzi suntem la 76%, am întrecut Grecia și Ungaria.

Am putea spune că în România nu este chiar atât de rău pentru că sunt cifre statistice care dovedesc că economia României a crescut simțitor în ultima vreme.

Dacă facem o incursiune în trecut, constatăm că lucrurile merg mai bine.

Percepția însă, pentru mulți dintre români, este că lucrurile nu merg atât de bine și atunci venim cu măsuri ca să avem încredere că lucrurile funcționează bine în România”, a precizat ministrul Economiei.

Radu Oprea, Ministrul Economiei
Radu Oprea, Ministrul Economiei

Întrebat despre comasarea alegerilor din 2024, Radu Oprea a spus:

„Este un subiect prezent în presă. Recunosc că sunt concentrat pe ce am de făcut pe minister, iar chestiunea asta pentru mine și pentru colegii mei, este mai puțin importantă.

Mai important pentru mine este ca toate schemele de ajutor de stat să fie cât mai repede puse la dispoziție antreprenorilor din România”, a spus Radu Oprea, ministrul Economiei, la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi: Decizie crucială! Guvernul ia măsura anului 2024 cu privire la alimentele de bază

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult