- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Familiei face un anunț important! Camere de supraveghere în casele familiale unde locuiesc copiii instituționalizați!

17 Oct, 20:16 • Oprea Alina
Natalia Intotero, Ministrul Familiei, a declarat în cursul zilei de marți că dorește instalarea camerelor de supraveghere în toatecasele familiale unde locuiesc copii instituționalizați, pentru că dorește să evite abuzurile care, deseori, au loc
Ministrul Familiei face un anunț important! Camere de supraveghere în casele familiale unde locuiesc copiii instituționalizați!

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, este foarte implicată în ceea ce înseamnă copii instituționalizați. Aceasta a declarat în decursul zilei de marți că dorește instalarea camerelor de supraveghere în toate casele familiale care au copii, mai exact, în zonele unde se depozitează alimentele, în curte, dar și pe holuri. Motivul pentru care aceasta a recurs la decizia menționată este că dorește să evite abuzurile asupra copiilor și dorește să reaolizeze și un Registru Unic al Copilului pentru a cuprinde toate datele despre copiii care se află în aceste case din momentul intrării în sistemul de stat până la momentul când aceștia devin adulți.

„Ne propunem realizarea unui sistem integrat care să cuprindă Registrul Unic al Copilului, referitor la copiii instituţionalizaţi, din momentul în care ei intră în sistem, date despre părinţi, stare de sănătate, precedente penale, dacă sunt sau nu vizitaţi, până când el iese din sistem şi ajunge un adult realizat. Acum încercăm, prin aceste aspecte, să nu mai existe dispariţia unora, trafic de persoane şi aşa mai departe. (…) Acest sistem va fi accesat de persoanele cu ORNISS, va fi gestionat de STS.”, a declarat Ministrul Familiei în cadrul Comisiei pentru Muncă a Camerei Deputaților, conform Digi24.

Mai mult decât atât, aceasta a făcut reerire exact și la camerele de supraveghere pe care dorește să le implementeze.

„Şi următoarea etapă, pornind de la această platformă, unde putem include şi mamele minore, este ca în fiecare casă familială, acolo unde locuiesc copiii instituţionalizaţi, să susţinem montarea camerelor de supraveghere, cu excepţia zonelor intime, dormitor şi baie. Pe holuri, în bucătărie, în zonele unde se depozitează alimentele, în curte e foarte important să existe aceste camere de supraveghere, care soluţionează cumva anumite abuzuri din partea unora care nu au înţeles rolul dedicat al lor în acest domeniu de activitate. Acesta era unul dintre proiectele la care ţinem foarte mult şi dorim să-l avem realizat.”, a adaăugat Ministrul Familiei, conform Agerpres, potrivit sursei citate.

Citește mai multe despre: ESTE OFICIAL! Guvernul Ciolacu este complet! Simona Oprescu, ministrul Muncii și Natalia Intotero, ministrul Familiei au depus jurământul la Palatul Cotroceni

Este posibil un reality-show?

Discuțiile asupra acestui subiect au avansat, iar ideea de a deveni un reality-show nu este foarte încântătoare, astfel Adrian Solomon, deputat PSD, a declarat că nu este o idee foarte bună ca aceste centre să devină subiectul unui reality-show.

„Camerele acestea mai sunt conectate şi la internet şi pot fi sparte oricând şi luate imaginile de acolo. Cred că supravegherea intrării şi ieşirii dintr-o astfel de casă este destul ca să ştim ce se întâmplă acolo, iar libertatea lor să fie totuşi, că într-o familie se mai întâmplă şi momente importante în bucătărie, în living. Nu putem să-i supraveghem chiar de tot, de aceea avem asistenţi sociali care stau cu ei. Dar, atenţie la Big Brother, să nu cădem în partea cealaltă. Abuzul statului, care începe să mă urmărească în permanenţă cu camere de luat vederi, este mai păgubos decât o ceartă între copii într-un centru rezidenţial.”, a comunicat Adrian Solomon, potrivit sursei citate.

Totuși, Ministrul Familiei, Natalia Intotero a completat ceea ce a spus Solomon, iar aceasta a pus focusul asura faptului că dacă va fi cazul unui reality-show nu va fi vorba despre un „Big Brother”, astfel că a venit cu argumente pertinente care ar susține această idee. Abuzurile sunt tot mai frecvente în aceste case familiale, iar ideea unor camere de supraveghere este cea mai bună decizie din ultimii ani pentru astfel de cazuri, adăugând că în cazul unor astfel de abuzuri nu există nicio soluție din partea organelor abilitate.

„Accesul la acele camere pot să aibă doar persoanele desemnate şi doar dintr-o cerere la instituţiile specialitate, dacă se întâmplă ceva, nu aşa. Deci, în ideea aceasta că, din păcate, e foarte greu, pentru că trebuie respectată legislaţia şi paşii din Codul Muncii ca să ajungi să închei contractul de muncă al unei persoane care lucrează în astfel de instituţii. Şi să ştiţi că în astfel de instituţii sunt oamenii minunaţi, dar se întâmplă să fie 2-3 care au o altă tendinţă şi după aceea se aruncă aşa o pată urâtă asupra întregului sistem. Din ideea aceasta a pornit propunerea. Fiind o cheltuială financiară destul de considerabilă, o să apelăm la fonduri europene.”, a completat Ministrul Familiei, conform sursei citate.

Citește mai multe despre: Marcel Ciolacu alocă 50.000 de lei familiei tinerei care a murit la maternitatea din Botoșani. Banii provin din fondul de rezervă al premierului