- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Mediului anunță câți bani vor scoate primăriile din păduri în 2023

03 Feb, 21:03 • Bumbeneci Diana
Unitățile Administrativ Teritoriale vor scoate mai mulți bani din păduri anul acesta. Anunțul a fost făcut de Ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Ministrul Mediului anunță câți bani vor scoate primăriile din păduri în 2023

Anul 2023 vine cu noutăți atunci când vine vorba despre fondurile forestiere. Primăriile care au păduri în zone cu restricţii de exploatare din parcurile naţionale vor primi, începând cu 2023, compensaţii. Anunțul a fost făcut chiar azi, la Bistriţa, de ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, în cadrul unei întâlniri avute cu primari din judeţul Bistriţa-Năsăud, informează Agerpres.

Câți bani vor scoate primăriile din păduri anul acesta

Anul 2023 vine cu o noutate: până acum, pe fondul forestier deţinut de autorităţile publice locale în zone protejate nu se puteau plăti compensaţii pentru primării; începând cu 2023, pentru pădurile deţinute de primării în parcurile naţionale, în zona de protecţie strictă sau în zona de dezvoltare durabilă cu restricţii, vom putea plăti compensaţii.

Ai mai putea citi și: Temperaturi ieșite din comun în februarie! ANM anunță când va ninge, dar și când vine primăvara

Tanczos Barna, declarații despre banii scoși din păduri
Tanczos Barna, declarații despre banii scoși din păduri

Sunt prevăzute în buget. Compensaţiile pentru T1, însemnând restricţie totală de exploatare, au fost de 780 de lei la hectar, dacă nu mă înşel, deci undeva între 750 şi 800 de lei este compensaţie pentru T1. Compensaţia pentru T2 este un pic mai mică.

De aceste sume au beneficiat până acum proprietarii privaţi”, a declarat Tanczos Barna.

Conform oficialului de la Mediu, compensaţiile vor fi achitate în fiecare an, în baza solicitărilor depuse de unităţile administrativ-teritoriale prin ocoalele silvice.

Tanczos Barna a transmis că este extrem de convins că, dacă noile forme de compensaţii vor fi corecte şi se vor plăti la timp, Unitățile Administrativ Teritoriale vor avea tot „interesul să protejeze şi să preţuiască pădurile din parcurile naţionale”.

Citește și: Vești noi pentru copiii care au părinții plecați în străinătate! Turcan: „Voi depune o nouă inițiativă legislativă”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult