- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești noi pentru copiii care au părinții plecați în străinătate! Turcan: „Voi depune o nouă inițiativă legislativă”

01 Feb, 21:41 • Bumbeneci Diana
Raluca Turcan vrea să sprijine mai mult toți copiii din România care au părinții plecați în străinătate. Aceasta este gata să depună o nouă inițiativă legislativă.
Vești noi pentru copiii care au părinții plecați în străinătate! Turcan: „Voi depune o nouă inițiativă legislativă”

Românii primesc mai mult sprijin. Deputatul PNL Raluca Turcan a transmis, în cursul zilei de azi, că va depune o nouă inițiativă legislativă pentru dezvoltarea unui program național de sprijin pentru copiii cu părinți plecați în străinătate, anunță știripesurse.

Raluca Turcan vrea să susțină mai mult copiii care au părinții plecați

Voi depune o nouă inițiativă legislativă pentru dezvoltarea unui program național de sprijin pentru copiii cu părinți plecați în străinătate!

Voi depune, în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene și cu sprijinul parlamentarilor PNL, o nouă inițiativă legislativă pentru crearea unui nou program național de sprijin pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. Avem fonduri europene, în valoare de câteva milioane de euro, pe cel puțin 10 ani de acum înainte, pentru sprijinirea directă a copiilor care au rămas în grija bunicilor sau rudelor acasă. Ei au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-și continua studiile, pentru a se integra și pentru a trece mai ușor peste trauma despărțirii de părinți.

În acest moment, riscurile ca acești copii să aibă multe absențe, să înregistreze rezultate scăzute la școală sau chiar să abandoneze studiile sunt foarte mari. În plus, foarte mulți se autoizolează și pot suferi de anumite tulburări emoționale și comportamentale”, a transmis Raluca Turcan.

Raluca Turcan, deputat PNL
Raluca Turcan, deputat PNL

Potrivit datelor transmise de ANDPDCA, în luna decembrie a anului 2020, erau înregistrați un număr total de 75.136 copii cu părinţi plecaţi la muncă peste graniță și, cum veniturile în România sunt din ce în ce mai mici, numărul persoanelor care aleg să plece crește de la o zi la alta. De partea cealaltă, reprezentanții Ministerului Educației au anunțat, într-o evaluare paralelă că cifrele sunt mult mai mari decât ale ANDPDCA. În ultima lună a anului 2017, datele statistice indicau existența unui număr de 159.038 de copii cu părinții plecați în străinătate.

Situația este extrem de gravă, chiar dacă luăm în calcul primele cifre – aproape 30% dintre copii erau complet lipsiţi de grija părintească: 13.253 aveau ambii părinţi plecaţi în străinătate, 9.409 proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat. 3.047 de copii aflaţi singuri acasă au ajuns în sistemul de protecţie specială (din care 647 în centre de plasament şi 568 în grija asistenţilor maternali).

Acești copii au nevoie de un sprijin specializat. Iar orice program trebuie să fie susținut de fonduri concrete. Prin noul program pe care îl vom legifera ne asigurăm că banii europeni vor fi cheltuiți în beneficiul direct al acestor copii prin diverse programe educaționale, de asistență de specialitate, tabere, rechizite și materiale pentru învățare, sprijin de pachete integrate (after-school, masă, consiliere etc).

Am convingerea că, la fel cum a fost privit la început, cu scepticism, proiectul „Masa la Școală”, în timp și acest program național va fi susținut de toți colegii și, mai ales, își va demonstra utilitatea.

În plus, reamintesc că am depus, încă din sesiunea trecută, câteva proiecte de legi care vin în sprijinul pensionarilor cu venituri mici, flexibilizarea și simplificarea relațiilor de muncă, suport pentru angajatori și angajați în vederea păstrării locurilor de muncă în caz de alertă sau urgență. Acestea au trecut deja de votul Senatului și au ajuns în dezbatere la Camera Deputaților. Le voi urmări și susține în comisiile de specialitate și în plen.

Toate aceste proiecte vin să îmbunătățească viața oamenilor!”, a declarat Raluca Turcan.

Ai mai putea citi: Alertă maximă pentru românii care se află sau vor să călătorească în Turcia! Vești de ultimă oră de la MAE

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult