- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Muncii ia în calcul încă o creştere a pensiilor în 2023: „Nu exclud încă o majorare”

01 Dec, 18:45 • Stefan Simion
Creşterea pensiilor în 2023 s-ar putea face de două ori, anunţă ministrul Marius Budăi. Cea de-a doua majorare nu este, însă, bătută în cuie, dar ministrul Muncii nici nu o exclude.
Ministrul Muncii ia în calcul încă o creştere a pensiilor în 2023: „Nu exclud încă o majorare”

Ministrul Muncii a anunţat că majorarea pensiilor se va face, în primă fază, în ianuarie 2023, când pensiile românilor vor fi majorate cu 12,5%. Dar ministrul Budăi nu exclude şi o a doua majorare.

În luna ianuarie pensiile vor veni majorate, așa cum coaliția politică care susține Guvernul a decis. Nu avem niciun fel de sincopă. Vom finaliza până ce facem calculele, până în 10 decembrie, pentru că noi calculăm până în 10 decembrie sumele pentru plata pensiilor pentru luna ianuarie. 

Imediat vom implementa și tipărirea cupoanelor de pensie, vor fi acele deschideri de conturi de la început de an, am discutat și cu Poșta Română. 

Ziua în care pensionarii vor primi pensia mărită va fi până pe data de 15, știți că la început de an există o procedură tehnică, aceea de deschidere de conturi. 

La fiecare început de an bugetar ne mobilizăm, suntem pregătiți și cu siguranță facem tot posibilul să nu fie niciun fel de întârzieri. Vor fi acele câteva zile la început de an care sunt inerente„, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.

Ministrul Muncii nu exclude majorarea pensiilor de două ori în 2023

Creşterea pensiilor în 2023. Întrebat dacă este posibil ca Guvernul să mai majoreze încă o dată pensiile anul viitor, Marius Budăi nu a confirmat, dar nici nu a negat.

Citeste si Unele pensii vor veni în ianuarie cu o zi-două întârziere. Anunțul ministrului Budăi

Suntem în pericol cu următoarele majorări și cu rezolvarea inechităților. Inechitățile nu se rezolvă decât cu impact bugetar. Nu cred că se gândește cineva sau poate când au scris PNRR s-au gândit să tăiem de la cei care au pensii mai mari, să dăm la cei cu pensii mai mici (…).

Coaliția a luat o decizie acum și dacă în viitor coaliția va lua și alte decizii, și mă bazez pe experiența acestui an 2022, atunci când avem o vorbă, când coaliția a decis, Executivul a executat„, a spus ministrul Muncii.

Întrebat, totuşi, dacă exclude ca pe lângă această majorare de 12,5% să mai fie o nouă majorare aplicată pensiilor, oficialul nu e negat nici de această dată.

Când vor primi pensionarii pensia mărită

Ministrul Budăi dă asigurări că pensia mărită nu va ajunge cu întârziere la pensionari, cu excepţia începutului de an când ar putea întârzia câteva zile.

Ziua în care pensionarii vor primi pensia mărită va fi până pe data de 15, știți că la început de an există o procedură tehnică, aceea de deschidere de conturi.

Citeste si Majorarea alocațiilor cu rata inflației comentată de Marius Budăi: „Nu trebuie să susţinem părinţii apţi de muncă care trăiesc din alocaţia copiilor”

La fiecare început de an bugetar ne mobilizăm, suntem pregătiți și cu siguranță facem tot posibilul să nu fie niciun fel de întârzieri. Vor fi acele câteva zile la început de an care sunt inerente”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi la Antena 3 CNN.

Veniturile pensionarilor nu vor fi indexate cu rata inflației

Persoanele cu dizabilități, veteranii și văduvele veteranilor, dar și elevii vor beneficia de cele mai importante majorări.

„Alocațiile cresc cu rata inflației. Mai avem în luna ianuarie două măsuri la care țin foarte mult. În ianuarie 2023 vom proceda ca în ianuarie 2022. Vom da persoanelor cu dizabilități din nou, acea a 13-a indemnizație și pentru veteranii de război și văduvele veteranilor de război, să le majorăm cu 30% aceste indemnizații. 

(…) Se face calculul (n.r. – pentru punctul de pensie), se măresc pensiile, după care se implementează aceste măsuri, de sprijin a populației, modificarea pragului pentru acordarea de vouchere pentru alimente, de la 1.500 de lei la 1.700 de lei (n.r. – condițiile cu privire la veniturile lunare ale beneficiarilor)”, a declarat oficialul Guvernului.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult