- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Muncii face noi declarații despre pensiile din 2023. Ce prevede o nouă modificare din reforma acestui sistem

03 Dec, 13:21 • Bumbeneci Diana
Pensiile din 2023 sunt aduse din nou în discuțiile membrilor clasei politice. Ministrul Muncii a vorbit despre o nouă modificare din reforma sistemului de pensii.
Ministrul Muncii face noi declarații despre pensiile din 2023. Ce prevede o nouă modificare din reforma acestui sistem

Pensiile din 2023 vor suferi din nou modificări. Veniturile românilor nu vor mai depăși venitul obținut de salariat în perioada de activitate, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, într-un interviu pentru Știrile TVR.

Pensiile din 2023, dezbătute de Marius Budăi

Aceasta este doar o schimbare din cadrul reformei sistemului de pensii din țara noastră, a precizat ministrul pentru sursa citată. O parte dintre modificările aduse face referire și la pensiile magistraților pentru care guvernul trebuie să vină cu o soluție până la sfârșitul acestui an.

Reforma pensiilor speciale e un jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență și trebuie adoptată anul acesta. Până acum, Ministerul Muncii a confirmat doar câteva dintre recomandările Băncii Mondiale: pensiile să fie calculate în funcție de contribuții și să existe un stagiu minim de cotizare.

Schimbarea ar face referire doar la modul de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

Ai mai putea citi: Vești bune pentru cei peste 800.000 de români din Germania! Alocațiile ajung la o sumă record, aproape cât pensia unui român

„Nu va mai fi nicio pensie care să depășească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare cu cele din sistemul public de pensii”, a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

În luna noiembrie, statul a oferit fonduri pentru nu mai puțin de 10 mii de pensii beneficiarilor de legi speciale. Se pare că mai bine de 50% dintre beneficiarii de pensie din țara noastră primesc sume cuprinse între 11 mii de lei și 21 de mii de lei în cazul judecătorilor ori magistraților pensionați.

La ora actuală, România are peste 4,7 milioane de pensionari. Aproape 70% dintre aceștia au pensii până la 2.000 de lei. Între timp, autoritățile din țara noastră trebuie să dezbată și să finalizeze noua lege a pensiilor până la finele lunii martie 2023.

Citește și: Nicolae Ciucă: „197 de milioane de euro pentru proiecte pentru persoanele cu dizabilități”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult