- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă: „197 de milioane de euro pentru proiecte pentru persoanele cu dizabilități”

03 Dec, 11:01 • Bumbeneci Diana
Premierul Nicolae Ciucă anunță noi proiecte pentru persoanele cu dizabilități. Banii vin din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Nicolae Ciucă: „197 de milioane de euro pentru proiecte pentru persoanele cu dizabilități”

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, în această dimineață, un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități. Premierul susține că este momentul de a conștientiza problemele specifice persoanelor cu dizabilități, care au aceleași drepturi ca oricine altcineva din această țară.

Bani prin PNRR pentru persoanele cu dizabilități

„Sunt oameni pe care îi cunoaștem, interacționăm zilnic cu ei, pe stradă, la serviciu, în viața de zi cu zi, oameni care au aceleași drepturi ca oricine altcineva și care nu trebuie afectate din cauza nevoilor lor speciale”, precizează el, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Tema din acest an a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități pune accent pe soluțiile transformatoare pentru dezvoltarea incluzivă, adaugă Ciucă, arătând că acest lucru implică, deopotrivă, cunoașterea dificultăților specifice fiecărui nivel de dizabilitate și deschidere pentru soluții care susțin incluziunea socială.

„Pe lângă accesul la servicii de sănătate și sociale, accesul pe piața muncii este extrem de important pentru o bună parte dintre persoanele cu dizabilități care au capacitatea de a desfășura anumite activități. Fiecare are nevoie să i se ofere o șansă. Am văzut numeroase exemple de oameni care și-au depășit limitele, care nu s-au lăsat înfrânți de dizabilitățile care le marchează viața și au reușit să-și croiască un drum de succes.

Am tot respectul pentru ei și sunt sigur că astfel de exemple pot fi multiplicate prin solidaritate din partea societății și mai ales implicare din partea autorităților și a factorilor decizionali. Aceasta este abordarea pe care o susțin în calitate de prim-ministru și prin măsurile pe care le adoptăm în cadrul Guvernului. Ne-am început mandatul prin adaptarea cadrului instituțional la cerințele și standardele europene în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Am dorit să asigurăm persoanelor cu dizabilități participarea deplină și efectivă, bazată pe libertatea de decizie, în toate domeniile vieții și într-un mediu accesibil și rezilient”, spune șeful Executivului, conform Agerpres.

Citește și: Vremea 3 decembrie. ANM anunță ninsori, burniță. Iată unde va ninge

Nicolae Ciucă - despre proiectele pentru persoanele cu dizabilități
Nicolae Ciucă – despre proiectele pentru persoanele cu dizabilități

Nicolae Ciucă mai explică și faptul că au fost făcuți pași destul de mari, în ceea ce privește debirocratizarea relației cu autoritățile, ceea ce le permite persoanelor cu dizabilități să nu mai fie nevoite să se deplaseze la comisiile de specialitate pentru reevaluarea dosarelor, documentele putând fi transmise prin intermediul unei platforme online.

„Având în vedere și efectele resimțite de oameni pe fondul creșterilor de prețuri și al crizei din energie, am decis deja mai multe măsuri menite să sprijine categoriile sociale cele mai afectate, inclusiv persoanele cu dizabilități. Măsurile noastre vizează și facilitarea accesului pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Avem, în această privință, un proiect special prin care persoanele din această categorie beneficiază de un sprijin în valoare de 5.000 de euro pentru a-și achiziționa dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces, altele decât cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Accesul la tehnologia asistivă reprezintă o șansă în plus pentru orice persoană cu dizabilități care își dorește un loc de muncă„, evidențiază premierul.

Prin intermediul mesajului său, Nicolae Ciucă a mai explicat că în Planul Național de Redresare și Reziliență, sunt aproape 197 de milioane de euro pentru proiecte care au în vedere, printre altele, aspecte legate de modernizarea și crearea de infrastructură socială pentru persoanele cu dizabilități, digitalizarea și gestionarea proceselor de acordare a tuturor beneficiilor de asistență socială, intervenții privind stimularea economiei sociale și integrarea pe piața muncii a persoanelor inactiv și lucrătorilor defavorizați.

„Îmi doresc ca fiecare român să se simtă respectat, iar existența unei dizabilități să nu îngrădească în niciun fel drepturile fundamentale. Le doresc persoanelor cu dizabilități sănătate și le asigur că dezvoltarea incluzivă va fi menținută printre prioritățile Guvernului„, mai transmite premierul Nicolae Ciucă.

Ai mai putea citi: Bonus de 2.400 de euro pentru o categorie de angajați din Italia

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult