- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre administrarea antibioticelor fără rețetă. „Prefer să reducem riscurile cât mai mult posibil”

21 Nov, 11:48 • Fundeanu Madalina
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre anumite cazuri urgente în care antibioticele se eliberează fără rețetă. Momentan nu se poate renunța la această posibilitate cât timp nu se poate oferi acces complet la servicii medicale.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre administrarea antibioticelor fără rețetă. „Prefer să reducem riscurile cât mai mult posibil”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat despre situațiile în care antibioticele se eliberează fără rețetă, atunci când este o urgență și nu are cine face prescripția, dar deocamdată nu se poate renunța la această posibilitate cât timp nu se poate oferi acces complet la servicii medicale, conform celor transmise de Antena 3 CNN.

Antibiotice eliberate fără rețetă

„Antibioticele se eliberează pe bază de prescripție. Există o mică portiță, posibilitatea să eliberezi fără prescripție pentru 48 de ore antibiotic într-o situație de urgență: nu are cine să îți dea prescripția, sunt astfel de situații.

Încercăm acum – chiar ieri (luni – n.r.) am discutat cu cei de la Direcția Farmaceutică – să găsim o soluție încât să nu excludem această posibilitate, dar să eliminăm posibilitatea ca ea să fie repetată.

Pentru că dacă merge cineva la 10 farmacii și ia pentru 48 de ore antibiotic o să aibă un tratament pentru mai multe zile. Să excludem această posibilitate sau să o facem oricum mult mai dificilă”, a spus marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Citește și: Criză majoră în sistemul de Sănătate! Salariile mici au lăsat Direcțiile de Sănătate Publică fără specialiști

antibiotice
antibiotice

Specialiștii din Sănătate au lucrat foarte mult la ghiduri de bună practică. Este vorba despre specialiști în microbiologie, epidemiologie și boli infecțioase.

„Țările unde se consumă puține antibiotice (…), în Nord, au nivele de rezistență extrem de scăzute. Țările din Sud, unde tradițional se consumă și nu mă refer doar la România, ci și la Bulgaria, Grecia, Cipru, Italia, au nivele foarte ridicate de rezistență”, spune Rafila.

Întrebat dacă nu ar fi preferabil să se renunțe la eliberarea antibioticelor pentru 48 de ore, în caz de urgență, fără prescripție, ministrul a spus că încă nu se poate, pentru că nu există un acces complet la servicii medicale, mai ales în perioadele de weekend, potrivit surselor.

„Eu prefer să fim realiști și să reducem riscurile cât mai mult posibil. Niciodată nu mi-am propus să eliminăm toate riscurile pentru că lucrul acesta nu este posibil. Prefer să ajungem la o situație de echilibru pentru că există și reversul medaliei, în care încercând să facem mai bine o să greșim și o să putem să deschidem altă portiță pentru procurarea și utilizarea de antibiotice.

Ceea ce spuneți este adevărat, într-o anumită măsură, dar accesul la servicii medicale, inclusiv în perioadele de weekend, este limitat. Se referă doar la unitățile de primiri urgențe, sunt și câteva centre de permanență dar nu sunt totdeauna accesibile. Când o să putem să oferim întregul pachet de servicii medicale și accesul la servicii medicale, atunci această prevedere ar putea să fie anulată”, a explicat ministrul Sănătății.

Vezi și: Asigurare opţională la sănătate pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 18.000 de lei după majorarea salariului minim. Suma pe care o vor plăti pentru CASS