- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Asigurare opţională la sănătate pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 18.000 de lei după majorarea salariului minim. Suma pe care o vor plăti pentru CASS

21 Nov, 09:30 • Fundeanu Madalina
Cei care au doar venituri extrasalariale, care în cuantum total anual sunt mai mici decât 18.000 de lei, pot opta să se asigure la sănătate, dacă nu sunt exceptate de la plata contribuţiei. Suma pe care o vor plăti pentru CASS diferă în funcţie de luna în care trimit declaraţia unică la ANAF.
Asigurare opţională la sănătate pentru cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 18.000 de lei după majorarea salariului minim. Suma pe care o vor plăti pentru CASS

Oamenii care au doar venituri extrasalariale, care în cuantum total anual sunt mai mici decât 18.000 de lei, pot opta să se asigure la sănătate, dacă nu sunt exceptate de la plata contribuţiei (CASS). Aceste persoane se pot asigura opţional la sănătate prin trimiterea la Fisc a declaraţiei unice, completate corect. Suma pe care o vor plăti pentru CASS diferă în funcţie de luna în care trimit declaraţia unică la ANAF şi nu e influenţată de majorarea salariului minim, în vigoare din octombrie, transmite ANAF, conform informațiilor de la economica.net.

Asigurare opţională la sănătate pentru cei care au venituri extrasalariale sub 18.000 de lei

Guvernul a majorat salariul minim brut pe economie la 3.300 de lei de la 1 octombrie. Prin urmare, în acest an avem două niveluri ale salariului minim brut pe economie: 3.000 de lei de la 1 ianuarie până la sfârşitul lunii septembrie şi 3.300 de lei – de la 1 octombrie până la finalului anului 2023.

Plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul oamenilor care au doar venituri extrasalariale (din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din investiţii, din alte surse, astfel cum sunt prevăzute la articolul 155 literele b-h) din Codul fiscal) şi care nu sunt exceptaţi de la plata CASS rămâne 18.000 de lei în acest an, echivalentul a şase salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut în vigoare la 25 mai 2023.

Majorarea salariului minim brut la 3.300 de lei în vigoare din 1 octombrie nu modifică plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de CASS în cazul persoanelor fizice care au doar venituri extrasalariale şi care nu sunt asigurate la sănătate fără plata CASS.

Citește și: Criză majoră în sistemul de Sănătate! Salariile mici au lăsat Direcțiile de Sănătate Publică fără specialiști

asigurare sănătate
asigurare sănătate

Acest lucru înseamnă că oamenii care au doar venituri extrasalariale care cumulate în 2023 sunt mai mici decât 18.000 de lei nu au obligaţia să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Dacă vor să beneficieze de servicii medicale decontate de CNAS, se vor asigura opţional la sănătate.

Aceştia se pot asigura la sănătate prin completarea corectă şi trimiterea declaraţiei unice la Fisc. Suma pe care o vor plăti pentru CASS diferă în funcţie de luna în care trimit declaraţia unică.

Dacă ei aleg să se asigure în noiembrie, vor datora CASS în valoare de 2.100 de lei şi vor fi asiguraţi 12 luni care curg începând cu data la care trimite declaraţia unică la Fisc. Dacă aleg să se asigure la sănătate în decembrie, vor datora CASS de 1.800 de lei şi vor fi asiguraţi la sănătate 12 luni care curg începând cu data la care trimite declaraţia unică la Fisc, conform sursei.

Oamenii care au doar venituri extrasalariale care cumulate în 2023 sunt egale sau mai mari decât 18.000 de lei au obligaţia să plătească CASS sau, după caz, să le fie reţinută şi virată la ANAF de către plătitorul de venit.

Iată cum se determină suma pe care trebuie să o plătească persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 18.000 de lei şi care vor să se asigure la sistemul asigurărilor sociale de sănătate începând cu 1 octombrie 2023, potrivit sursei.

„Persoanele fizice care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit prevederilor articolului 180 din Codul fiscal, ulterior datei de 1 octombrie 2023, nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată utilizat de persoanele fizice prevăzute la articolul 180 alineatul (1) litera a) din Codul fiscal este de 3.000 lei”, au răspuns pentru Economica.net oficialii ANAF.

Pentru persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale, care în cuantum total anual sunt mai mici decât 18.000 de lei, nu există obligaţia asigurării la sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Aceste persoane pot opta să se asigure la sănătate, dacă nu sunt exceptate de la plata contribuţiei, prevede Codul fiscal.

Oamenii aflaţi în situaţia descrisă mai sus se pot asigura opţional la sănătate prin completarea corectă şi trimiterea declaraţiei unice la Fisc.

Suma pe care o vor plăti aceşti oameni pentru asigurarea opţională diferă în funcţie de data la care se asigură la sănătate prin declaraţia unică. Aceasta, pentru că algoritmul prin care se stabileşte CASS datorată de aceşti oameni e diferit pentru cei care se asigură până la 25 mai 2023 faţă de cel aplicabil oamenilor care se asigură după acea dată.

Vezi și: Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, susține Noua Lege a Pensiilor: „Reforma este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România.”