- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mircea Geoană NU mai poate candida la alegerile prezidențiale din România. Vestea de ultimă oră pe care a primit-o acesta de la Alianța Nord-Atlantică. Cu cine ar putea ieși PSD la rampă în lipsa secretarului adjunct NATO

31 Mar, 19:49 • Stefan Simion
Mircea Geoană a primit astăzi o veste surpriză. Datorită efortului depus pentru Alianța Nord-Atlantică, Geoană a primit prelungirea mandatului de secretar general adjunct NATO.
Mircea Geoană NU mai poate candida la alegerile prezidențiale din România. Vestea de ultimă oră pe care a primit-o acesta de la Alianța Nord-Atlantică. Cu cine ar putea ieși PSD la rampă în lipsa secretarului adjunct NATO

Mandatul secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost prelungit cu un an, până în octombrie 2024. Anunțul a fost făcut vineri, 31 martie, de șeful Alianței, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a luat această decizie în semn de apreciere pentru serviciul său față de Alianță. La rândul său, Mircea Geoană a vorbit despre realizarea de astăzi. Este un câștig pentru acesta, însă nu și pentru PSD, având în vedere că social-democrații aveau în plan să iasă în față la alegerile prezidențiale cu Mircea Geoană.

„Mircea Geoană a fost un remarcabil secretar general adjunct al NATO și un mare sprijin pentru mine personal într-un moment critic pentru securitatea euro-atlantică. Abilitățile sale politice, expertiza și rezistența sa sub presiune continuă să fie atuuri puternice pentru Alianța noastră transatlantică. În semn de recunoaștere a serviciului său, i-am prelungit mandatul de secretar general adjunct cu un an, până la jumătatea lunii octombrie 2024. Îi mulțumesc lui Mircea pentru dăruire și aștept cu nerăbdare să ne continuăm munca împreună”, a transmis șeful NATO.

Vezi și: Prezidențialele din 2024, vizate de PSD. Sorin Grindeanu: „este momentul să vină un președinte de stânga” Cine ar putea fi primul pe lista candidaților: Ciolacu sau Geoană?

Mircea Geoană
Mircea Geoană

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis, vineri, după anunţul privind prelungirea cu un an a mandatului, că va continua să facă echipă cu Jens Stoltenberg, lucru care-o onorează.

„Mă onorează prelungirea mandatului de Secretar General Adjunct al NATO cu încă un an şi mă bucură faptul că voi continua să fac echipă, la conducerea NATO, cu Jens Stoltenberg, căruia vreau să îi mulţumesc pentru încrederea acordată. Într-un moment de mare complexitate vom continua, oricând şi împreună, să apărăm cei peste 1 miliard de cetăţeni din statele membre, să întărim valorile democratice şi libertatea de a gândi şi de a ne alege propriile destine”, a scris, vineri, pe Facebook, Mircea Geoană.

Mircea Geoană nu mai poate candida la prezidențiale

Mandatul lui Mircea Geoană în funcţia de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până în octombrie 2024, a anunţat secretarul general al Alianţei. Așadar, acesta nu va candida la alegerile prezidențiale.

În acest context, PSD trebuie să își schimbe planurile începând de astăzi. Vestea numirii lui Geoană încă un an la NATO a fost una surpriză pentru toată lumea, în condițiile în care nu a fost o decizie după o anume lege, ci prelungirea mandatului lui Mircea Geoană s-a făcut pe fondul activității acestuia în Alianța Nord Atlantică, rezultatele sale fiind apreciate la nivel înalt.

Întrebat dacă nu intră în competiţia internă din PSD pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale, Mihai Tudose a replicat: “Avem o mulţime de nume, dar nu o să scoateţi niciunul de la mine. Eu ştiu la ce mă gândesc, dar nu vă spun dumneavostră acum”.

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă liderul PSD Marcel Ciolacu ar putea fi candidatul social-democraţilor în cursa prezidenţială. Mai mult, Tudose s-ar fi arătat de mai multe ori mulțumit de o posibilă candidatură a lui Geoană.

Domnul Ciolacu şi partidul a fost foarte corect, a zis ”renunţăm la cutuma aceasta că cine este preşedintele partidului automat el e de toate”. Poate e unul mai bun, poate preşedintele partidului e foarte bun pentru a fi prim-ministru şi ne trebuie altcineva pentru a fi preşedinte, mai bun pe profilul de preşedinte, om împăciutor, negociator. Şi la Executiv îţi trebuie unul mai rău un pic, cu o tuşă mai apăsată. În primul rând am stabilit chestia asta. În al doilea rând, nu închidem total partidul, tati, dacă n-ai mâncat zece ani salam cu soia cu noi nu ai ce căuta, dar nici să spun că omul providenţial totdeauna e în afară şi noi, din sute de mii de membri, n-avem pe nimeni, ai noştri toţi proşti şi ăia frumoşi sunt în afară, că nu sunt de acord cu chestia asta. Avem o mulţime de oameni minunaţi”, a transmis Tudose.

Vezi și: Mircea Geoană îi contrazice pe Maia Sandu și pe Volodimir Zelenski. Rusia nu va invada Republica Moldova, susține oficialul NATO

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult