- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Mircea Geoană îi contrazice pe Maia Sandu și pe Volodimir Zelenski. Rusia nu va invada Republica Moldova, susține oficialul NATO

13 Feb, 21:25 • Stefan Simion
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a tras semnale de alarmă în repetate rânduri, prin care a avertizat că Rusia e gata să invadeze Basarabia. Oficialii de la Moscova au negat acest lucru, dar și liderii NATO, mai nou. 
Mircea Geoană îi contrazice pe Maia Sandu și pe Volodimir Zelenski. Rusia nu va invada Republica Moldova, susține oficialul NATO

Republica Moldova este în siguranță, a ținut să precizeze Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. Luni, 13 februarie, potențialul candidat pentru Palatul Cotroceni, a tranșat controversele care au circulat în spațiul public în ultimul an.

Numărul 2 din NATO a mai precizat că Occidentul va susține în continuare Ucraina, respectiv regimul Zelenski, în confruntarea cu Rusia lui Vladimir Putin.

„Astăzi, Rusia nu are suficiente forțe pentru a trece prin Transnistria și să încercuiască Ucraina din spate – acesta e planul, care încă e acolo, apoi să ia Odesa. Noi nu vedem ca Rusia să aibă forțe să facă acest lucru. Dar ceea ce încearcă ei să facă este să descurajeze vectorul proeuropean al Republicii Moldova.

Ei încearcă să divizeze populația, care deja este divizată. Rusia nu are nici intenția și nici capacitatea să înceapă un război împotriva NATO, ea are suficiente probleme în Ucraina, iar noi trebuie să ajutăm Ucraina ca să le creăm lor (rușilor –n.n.) cât mai multe probleme. Noi trebuie să fim foarte conștienți și să evităm riscul escaladării.

Cu cât NATO devine mai puternică în apărarea propriilor teritorii, cu atât e mai descurajator pentru Putin să încerce ceva ce astăzi pare foarte improbabil”, a declarat oficialul NATO.

 

Ce a declarat Maia Sandu, de fapt

 

De curând, Maia Sandu a lansat noi acuzații grave la adresa Rusiei. Potrivit oficialului de la Chișinău, Putin încearcă să provoace un conflict intern în micul stat de peste Prut.

„Tentativele Kremlinului de a provoca violenţe în Republica Moldova nu vor funcţiona. Scopul nostru principal este securitatea cetăţenilor şi a statului. Obiectivul nostru este pacea şi ordinea publică în ţara noastră”, a afirmat Maia Sandu. Preşedintele Republicii Moldova a acuzat că scopul acţiunilor ar fi „schimbarea actualei administraţii guvernamentale cu una controlată de Federaţia Rusă”.

De asemenea, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în urmă cu câteva zile că a informat-o recent pe Maia Sandu despre un presupus plan al Rusiei de „distrugere” a Republicii Moldova.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult