- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mircea Geoană susține că Rusia vrea și Moldova, nu doar Ucraina! „Este o operațiune militară care astăzi nu este în capacitatea Rusiei”

20 Jan, 22:47 • Bumbeneci Diana
Mircea Geoană susține că Rusia ar vrea Republica Moldova în aria sa de influență. Oficialul NATO a făcut noi declarații pe marginea acestui subiect sensibil.
Mircea Geoană susține că Rusia vrea și Moldova, nu doar Ucraina! „Este o operațiune militară care astăzi nu este în capacitatea Rusiei”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, a declarat la Interviurile Digi24.ro, că Republica Moldova are ca obiectiv principal să iasă din sfera de influență a Federației Ruse. În acest context, atât NATO, cât și UE și Bucureștiul vor fi primele care vor ajuta țara de peste Prut în acest sens.

Mircea Geoană, declarații despre interesele Rusiei cu privire la Republica Moldova

Oficialul NATO a explicat că la ora actuală, contextul este unul clar, iar influența pe care Rusia o mai poate exercita asupra țărilor din fostul imperiu este într-o puternică scădere. În acest context, secretarul general adjunct NATO a vorbit și despre ultimele solicitări de sisteme antiaeriene făcute de președintele Republicii Moldova, în discursul susținut joi la Forumul de la Davos.

Solicitările de sisteme antiaeriene de la Chișinău au venit din momentul în care a apărut realitatea crudă precum că Federația Rusă n-are limite în ceea ce privește dorința de a controla fostul imperiu, într-o formă sau alta. Deci, nu sunt indicii de capacitate militară că Federația Rusă să poată să ajungă să facă joncțiunea Odesa-Transnistria.

Este o operațiune militară care astăzi nu este în capacitatea Rusiei, dar strategic, așa cum Federația Rusă vrea să păstreze Ucraina în sfera sa de influență, este clar că și pe Republica Moldova dorește să o păstreze. Poate să o păstreze? Depinde de noi și moldoveni. Deci, în clipa de față Republica Moldova, după 30 de ani de la declararea Independenței și după războiul păcătos din Transnistria care a dus la această situație pe care o cunoaștem cu toții, la fel ca în Georgia, la fel ca în alte zone, are o șansă reală să evadeze din această geografie dificilă și să vină alături de noi și de ceilalți parteneri din UE, către Europa civilizată și cred că este un moment pe care trebuie să-l înțelegem la adevărata sa simbolistică. Pentru noi, pentru români, are o relevanță suplimentară, este evidentă și de aceea eu salut modul în care România și în lucrurile explicite, și în lucrurile mai subtile pe care le face, există o susținere la nivelul conducerii NATO, pe care eu o încurajez.”

Mircea Geoană, secretarul general NATO
Mircea Geoană, secretarul general NATO

Întrebat care va fi atitudinea NATO în continuare, Mircea Geoană a explicat că se poartă discuții cu Republica Moldova în contextul menționat. De altfel, Mircea Geoană a mai spus că la ora actuală, toate țările care fac parte din Alianță poartă discuții legate situația de securitate din spațiul european și nu numai.

Ai mai putea citi și: Alertă de călătorie în Bulgaria! MAE a emis COD ROȘU

„Discutam cu liderii molodveni și cred că au dreptate. Ei au o Constituție de neutralitate, facută în logica de dupa 91.

Este decizia lor ce fel de Constituție doresc. Era o situație complexă, dar a fi chiar și neutru, nu însemnă că trebuie să fii pasiv, nu înseamnă că trebuie să fii slab militar. De aceea, exemplul Elveției este un exemplu interesant. Lecțiile învățate după acest război și felul în care Federația Rusă se comportă cu vecinii săi, sunt convins că va crea consecințe și în Georgia și în Republica Moldova și, evident, în Ucraina.

Este clar că această forță de influență a Federației Ruse în zona de periferie este în scădere și acest lucru se vede la bursa strategică. Toate aceste țări încearcă să găsească opțiuni și în alte direcții, inclusiv cu Occidentul”, a mai transmis Mircea Geoană.

Acesta a mai adăugat și că în viitorul imediat apropiat va face o vizită la Chișinău, împreună cu un Comisar al Uniunii Europene, tocmai pentru a reitera sprijinul NATO și EU pentru demersurile Republicii Moldova de a părăsi zona de influență a Federației Ruse.

Ai mai putea citi: Uniunea Europeană a trimis în Ucraina o tranșă de 3 milioane de euro. Câți bani trebuie să mai primească țara afectată de război

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult