- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modificări uriașe privind CNP-ul românilor! Toată lumea trebuie să știe de această schimbare

14 May, 18:48 • Fundeanu Madalina
Vestea momentului pentru toți românii! Se schimbă CNP-ul!
Modificări uriașe privind CNP-ul românilor! Toată lumea trebuie să știe de această schimbare

Operaționalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIASC) vine cu modificări majore în modul în care este generat Codul Numeric Personal (CNP) al românilor. Aceste schimbări vor avea un impact important asupra modului în care informațiile personale sunt gestionate și utilizate în România, conform PlayTech.ro.

Modificările aduse în generarea CNP-ului românilor

CNP-ul, format din 13 cifre, a inclus de obicei un cod de două cifre (JJ) care indică județul sau sectorul unde s-a născut persoana sau unde avea domiciliul/residența la momentul acordării Codului Numeric Personal. Odată cu noua schimbare implementată de SIIASC, acest cod de județ a fost înlocuit cu un cod unic „70” pentru toate CNP-urile generate, indiferent de locul nașterii sau de domiciliul persoanei, conform surselor.

Schimbarea are rolul de a simplifica procesul de generare a codurilor, precum și eliminarea nevoii de a atribui coduri diferite bazate pe locație. Astfel, CNP-ul va deveni un identificator standardizat, fără referințe geografice, ceea ce va ușura gestionarea și verificarea acestor coduri în România.

Ai mai putea citi: Concediu medical 2024. Lista bolilor care îţi oferă automat 7 zile plătite de stat DOCUMENT

Schimbări la CNP-ul românilor
Schimbări la CNP-ul românilor

Beneficiile pe care sistemul SIIASC le oferă

Mai mult, SIIASC a integrat și proceduri digitale efectuate de ofițerii de stare civilă, modernizând astfel gestionarea actelor de stare civilă. Aceste proceduri digitale permit procesarea electronică a datelor și emiterea documentelor, creând un flux de lucru mai eficient și reducând timpul de așteptare pentru oameni. Implementarea unui astfel de sistem digital aduce numeroase beneficii, cum ar fi:

  1. Eficientizarea proceselor administrative: Digitalizarea proceselor permite o gestionare mai rapidă și mai eficientă a datelor, reducând birocrația și erorile umane.
  2. Reducerea timpului de așteptare: Cetățenii vor beneficia de un timp de așteptare redus pentru emiterea documentelor de stare civilă, datorită automatizării și digitalizării procedurilor.
  3. Securitate sporită: Sistemul digitalizat oferă măsuri de securitate avansate pentru protejarea datelor personale, prevenind accesul neautorizat și eventualele fraude.

Implementarea și impactul SIIASC

Sistemul a devenit parțial funcțional începând cu data de 8 mai a acestui an. Se preconizează că implementarea completă a SIIASC va fi finalizată treptat până la 24 septembrie 2024, urmând ca toate cele 3188 de unități administrativ-teritoriale să fie conectate și interoperate cu această platformă.

În ciuda faptului că multe din procesele administrative pot fi acum realizate în format digital, prezența fizică a cetățeanului la oficiul de stare civilă rămâne esențială pentru anumite proceduri, implicit pentru verificarea identității. Astfel, se asigură că identitatea persoanelor este verificată cu atenție, prevenind astfel eventualele încercări de fraudă.

Implementarea SIIASC și modificarea CNP-ului sunt etape importante în drumul spre modernizare a administrației publice din România. Pe de altă parte, este esențial ca românii să fie informați în mod eficient despre aceste schimbări și despre modul în care acestea îi afectează direct.

Vezi mai multe știri: Anunțul momentului pentru 3 milioane de pensionari! Statul le oferă 1400 de lei GRATIS. Când vor primi banii