- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moșii de toamnă 2022. Când pică această sărbătoare și ce tradiții și obiceiuri se respectă la români

22 Sep, 10:23 • Bumbeneci Diana
Mai este puțin până la Sâmbăta Morților, o zi plină de tradiții și obiceiuri în rândul românilor. Moșii de toamnă pică anul acesta pe 5 noiembrie.
Moșii de toamnă 2022. Când pică această sărbătoare și ce tradiții și obiceiuri se respectă la români

Moșii de toamnă reprezintă una dintre sărbătorile din acest sezon cu cele mai multe tradiții și obiceiuri la români. Conform calendarului creștin-ortodox, anul acesta, Moșii de toamnă se vor sărbători pe data de 5 noiembrie, chiar în Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos. În această zi, românii din popor țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri importante.

Moșii de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea cunoscută în popor după numele de moșii de toamnă este în Sâmbăta Morților, moment de mare însemnătate în care credincioșii merg la biserică cu colivă și pachete, preotul le sfințește, iar mai apoi se împart celor nevoiași.

Mai poți citi: Glovo a fost amendat cu 79 de milioane de euro. Țările membre UE nu mai permit încălcări ale legii

La primele ore ale dimineții de Sâmbăta Moșilor, preoții oficiază Sfânta Liturghie și se roagă pentru sufletele celor trecuți în neființă. Cei prezenți la slujbă vin pentru a aduce bucate alese pentru sfințire, dar și colivă. Credincioșii mai merg la mormintele persoanelor dragi pentru a aprinde lumânări, a duce flori, a tămâia și pentru a da de pomană.

Moșii de toamnă pică în prima sâmbătă a lunii noiembrie. Pe această dată românii fac pomenirea morţilor cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor.

Se spune că în această zi se deschid cerurile, iar rugăciunile făcute pentru cei trecuți la cele veșnice sunt mai puternice ca oricând. La biserică, oamenii mai aduc tămâie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente sau mâncăruri, însă toate acestea vor fi de post.

Atunci când vine vorba despre tradiții și obiceiuri, se spune că românii nu trebuie să se certe astăzi, deoarece le va merge prost tot anul. O altă tradiție spune că astăzi se oferă flori de pomană în rândul celor tineri, pentru a putea avea noroc tot anul următor.

Mai poți citi: Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie. Ce bani vor primi românii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult