- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moșii de toamnă 2022. Ce nu trebuie să faci astăzi ca să te ferești de ghinion. Tradiții și obiceiuri

05 Nov, 08:38 • Bumbeneci Diana
Astăzi este sâmbăta morților, cunoscută în popor ca „moșii de toamnă”. Ziua este una plină de tradiții și obiceiuri la români.
Moșii de toamnă 2022. Ce nu trebuie să faci astăzi ca să te ferești de ghinion. Tradiții și obiceiuri

Pe 5 noiembrie 2022, în toată țara, se organizează slujbe pentru pomenirea morților. Comemorarea celor plecați dintre noi este un lucru important pentru cei născuți în religia creștină, iar ziua este plină de tradiții și obiceiuri la români.

Moşii de toamnă 2022. Ce NU ai voie să faci în Sâmbăta Morților. Tradiții și obiceiuri

Creştinii merg de la primele ore la biserică în sâmbăta morţilor, numită şi Moşii de toamnă. La slujba de pomenire din Sâmbăta Morților, creștinii vin la biserică cu vin, colivă, colaci, pachete cu alimente, flori și lumânări. Tot în această zi, în afară de tradiționala colivă, se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiţi, de regulă, se dă de pomană bucatele care îi plăceau răposatului.

„În ziua de Moşilor de toamnă se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Preotul scoate din prescura miridele pentru morţi şi le aşază sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agneţul se preface în Trupul şi Sângele Domnului”, scrie crestinorotodox.ro.

Moșii de toamnă 2022. Ce nu trebuie să faci astăzi ca să te ferești de ghinion. Tradiții și obiceiuri

Moșii de toamnă 2022. Ce nu trebuie să faci astăzi ca să te ferești de ghinion. Tradiții și obiceiuriMai poți citi și: Situație alarmantă în Delta Dunării! Dispare definitiv șalăul! Motivele pentru care peștele preferat al românilor e pe cale de dispariție!

Ei bine, astăzi se ține cont de câteva restricții. De Moșii de toamnă nu se mătură gunoiul afară pentru că, se spune, “ajunge în gura morților”.

În Sâmbata Morților nu se lucrează și nu se face treabă în gospodărie. În popor se mai spune că nu e bine să speli rufele sau să faci alte treburi prin gospodărie, fiindcă în ziua Moșilor de toamnă, spiritele coboară printre cei dragi rămași în viață, iar dacă aceștia sunt ocupați cu treburi, spiritele se vor supăra și îi vor bântui toată viața. Tot astăzi nu se oferă bani cu împrumut, deoarece acest lucru ar putea aduce ghinion tot anul.

Ai mai putea citi și: Urmează să plătim prețuri exorbitante pentru 1kg de carne. Avertismentul producătorilor: „Prețul furajelor s-a dublat! Prețurile la carne vor fi draconice”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult