- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Muntenia și Dobrogea amenințate de seceta pedologică. Ce anunță ANM-ul? Când vor veni ploile

08 Aug, 12:32 • Cornel Ghimeșan
Datorită temperaturilor ridicate înregistrate în aer și sol în zilele cu cele mai mari călduri, dezvoltarea culturilor de plante agricole și pomi-viticole va fi îngreunată. Ce spun specialiștii de la ANM despre următoarea perioadă?
Muntenia și Dobrogea amenințate de seceta pedologică. Ce anunță ANM-ul? Când vor veni ploile

Conform prognozei specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 8-14 august 2023, se preconizează că în zonele Muntenia și Dobrogea, precum și în anumite regiuni din Moldova, Oltenia și Crișana, conținutul de apă din sol în culturile de porumb neirigat va înregistra niveluri reduse și chiar foarte scăzute, semnalând prezența unor condiții de secetă pedologică moderată până la puternică. Această informație a fost comunicată de către Agerpres.

Citește și: Meteo august 2023. ANM anunță cum va fi vremea până la finele lunii. Urmează o nouă perioadă cu temperaturi ieșite din comun

„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Banat, Maramureş şi Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei şi a Crişanei, local vestul, nordul, centrul, nord-vestul şi nord-estul Munteniei, nordul, estul, nord-vestul, izolat sudul şi sud-estul Moldovei, nordul Dobrogei. Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică) pe suprafeţe extinse din Muntenia, şi Dobrogea, local în vestul, centrul, estul, sudul, sud-vestul şi izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, vestul Crişanei”, potrivit ANM.

Ce anunță ANM pentru zilele următoare

Datorită temperaturilor ridicate înregistrate în aer și sol în zilele cu cele mai mari călduri, dezvoltarea culturilor de plante agricole și pomi-viticole va fi îngreunată. Acest lucru va fi evident prin faptul că frunzelese vor îndoi în timpul orelor de amiază, uscarea parțială sau completă a frunzelor și avansarea în stadiile de dezvoltare, mai ales în zonele agricole afectate de seceta pedologică.

În cazul culturii de grâu de toamnă semănată într-un stadiu mai târziu, se vor continua și chiar finaliza activitățile de recoltare pe ultimele suprafețe. În privința culturii de floarea-soarelui, se preconizează înflorirea (80-100%), atingerea maturității în ceară și dezvoltarea până la maturitatea deplină (10-100%) pe o mare parte a terenului agricol.

Din punct de vedere fenologic, culturile de porumb vor parcurge etapele de înflorire (80-100%), formare a mătăsurilor (50-100%) și maturitate în lapte (30-100%). Progresele cele mai semnificative în aceste etape vor fi observate la culturile de porumb semănate în momentul optim, unde procesul de maturare va continua până la atingerea fazei de maturitate în ceară (10-80%). În ceea ce privește sfecla de zahăr, se va înregistra extinderea sau îngroșarea axei hipocotilei, în paralel cu acumularea de zahăr în rădăcină, în toate zonele agricole.

În cazul cartofilor, se va observa creșterea tuberculilor, împreună cu uscarea sau îngălbenirea vrejilor la soiurile destinate consumului, iar în anumite cazuri, se poate declanșa recoltarea.

În ceea ce privește speciile pomicole, se vor remarca creșterea și coacerea fructelor, acumularea de zaharuri și recoltarea treptată a recoltei. În cazul viței-de-vie predominante, accentul va fi pus pe fazele de creștere și dezvoltare a boabelor, în timp ce în unele podgorii, mai ales la soiurile timpurii de masă, va începe procesul de coacere.

În general, cu excepția zilelor cu precipitații, activitățile de recoltare și întreținere pentru toate culturile agricole (lupta împotriva bolilor și dăunătorilor, tratamente cu erbicide, curățarea terenurilor agricole de resturile vegetale) vor avea loc în condiții favorabile.

În ceea ce privește vremea, în intervalul menționat, perioada mai rece de la începutul intervalului se va transforma treptat într-o încălzire a vremii în majoritatea regiunilor.

Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 13 și 24 de grade Celsius în primele zile, cu abateri termice negative de 1-4 grade și între 15 și 26 de grade Celsius în restul perioadei. Aceste valori se vor situa aproape de mediile climatologice în toate zonele de cultură.

Temperaturile maxime ale aerului vor varia între 19 și 32 de grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole, în timp ce temperaturile minime vor fi cuprinse între 6 și 21 de grade Celsius în cea mai mare parte a țării.

„Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului în cea mai mare parte a regiunilor. Local, în prima parte a perioadei, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol”, susţin reprezentanţii ANM.

Citește și: Meteo 7-10 august. Se schimbă radical vremea. ANM anunță unde vor fi și 15 grade Celsius

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult