- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

NATO organizează cel mai mare exerciţiu militar de după Războiul Rece! Peste 90.000 de soldați vor fi mobilizați

18 Jan, 22:03 • Cornel Ghimeșan
NATO organizează cel mai mare exerciţiu militar de după Războiul Rece și intenționeză să mobilizeze 90.000 de soldați pentru o manevră menită să descurajeze agresiunea rusă.
NATO organizează cel mai mare exerciţiu militar de după Războiul Rece! Peste 90.000 de soldați vor fi mobilizați

NATO organizează cel mai cel mai mare exerciţiu militar de după Războiul Rece! Exercițiul se numește Steadfast Defender și urmează să înceapă în luna februarie.

Citește și Mircea Geoană, anunț de ultim moment despre NATO: „Ne confruntăm cu multe provocări serioase”

NATO organizează cel mai cel mai mare exerciţiu militar de după Războiul Rece!

Scenariul pe care NATO îl ia în calcul pentru acest exercițiu este un atac rusesc asupra teritoriului aliat, care declanşează Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.

De-a lungul timpului, Articolul 5 a fost invocat o singură dată, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 comise de Al-Qaida în SUA.

După Războiul Rece, cele mai ample exerciţii ale NATO au fost organizate în 2018, în Norvegia, și au fost mobilizați circa 51.000 de militari.

La exerciţiul Steadfast Defender vor participa peste 50 de nave de la portavioane până la distrugătoare, precum și peste 80 de avioane de luptă, elicoptere și drone și cel puțin 1.100 de vehicule de luptă, inclusiv 133 de tancuri și 533 de vehicule de luptă de infanterie.

NATO va exersa modul în care trupele americane ar putea întări aliații europeni în țările limitrofe Rusiei și pe flancul estic al alianței în cazul în care ar izbucni un conflict cu un adversar „aproape egal”. Comandantul suprem al alianței, Chris Cavoli a declarat joi că Steadfast Defender 2024 se va desfășura până în luna mai, scrie Reuters.

Comandantul NATO a ținut să precizeze că exercițiile vor repeta executarea de către alianță a planurilor sale regionale, primele planuri de apărare pe care alianța le-a elaborat în decenii, detaliind modul în care va răspunde la un atac rusesc.

Până acum, NATO nu a precizat în mod direct Rusia, însă planurile de apărare identifică țara condusă de Vladimir Putin drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității membrilor NATO.

„Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale alianței pentru a consolida apărarea Europei”, a transmis NATO.

Ultimele exerciții de o dimensiune similară au fost Reforger , organizate în timpul Războiului Rece, în anul 1988, cu 125.000 de participanți.

Presa internațională susține că trupele care vor lua parte la exercițiile ce vor implica simulări de aducere de personal în Europa, precum și exerciții la sol, vor proveni din țările NATO și din Suedia, care speră să se alăture alianței în curând.

În timpul celei de-a doua părți a exercițiului Steadfast Defender, un accent special va fi pus pe desfășurarea forței de reacție rapidă a NATO în Polonia, pe flancul estic al alianței, spun reprezentanții NATO.

Citește și Cristian Danileț intră în echipa Ancăi Dragu, românca numită guvernator al Băncii Naționale a R. Moldova

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult