- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nici în Schengen nu e bine! Croații acuză că au existat scumpiri de peste 20% de la trecerea la moneda euro

05 Jan, 15:48 • Cornel Ghimeșan
Se pare că intrarea în spațiul Schengen este o sabie cu două tăișuri, cel puțin pentru croații care s-au trezit cu prețuri cu 20% mai mari. De când a devenit oficială moneda euro, comercianții au rotunjit în plus prețurile, iar acest lucru se observă cel mai tare la alimentele de bază.
Nici în Schengen nu e bine! Croații acuză că au existat scumpiri de peste 20% de la trecerea la moneda euro

De la 1 ianuarie, în Croația moneda euro a devenit oficială, iar cetățenii fac eforturi să se obișnuiască cu schimbarea majoră. Cei mai în vârstă sunt poate cei mai afectați de aceste modificări, iar mersul la piață a devenit o reală aventură. Este foarte frecvent ca aceștia săîntrebe prețul în kuna și ulterior să plătească în euro.

Citește și: Românii văd mersul economiei în mod pesimist. 82% cred că inflația va fi mai mare în 2023 față de anul trecut, iar 84% consideră că ratele dobânzilor vor fi mai mari anul acesta

Alimentele de bază, legumele și fructele se vând acum în moneda europeană, motiv pentru care înainte de a face piața croații fac în primul rând o vizită la bancomat pentru a retrage euro din conturi.

Pentru unele produse prețurile sunt afișate în ambele monede, dar marea lor majoritate au prețul doar în euro. Micii comercianți fac eforturi pentru a se adapta și ei noilor condiții.

„Am şi kune, am şi euro, aşa că, indiferent în ce monedă plăteşte, clientul primeşte restul în aceeaşi monedă. Ce altceva să fac? Amestec monedele, nu este deloc uşor.”declara o vânzătoare.

Un număr mare de pensionari nu au apucat să își schimbe banii, așa că merg la cumpărături și plătesc în vechea monedă. Cei care mai au încă bani lichizi în moneda kuna au timp până pe 14 ianuarie să îi schimbe.

Croații se revoltă! Prețurile au fost majorate cu 20%

Multe prețuri au fost rotunjite în plus la schimbul din kuna, în euro, iar croații au remarcat acest lucru și se revoltă. Președintele Sindicatelor independente croate, Krešimir Sever, a explicat că au fost primite nenumărate sesizări din partea croaților nemulțumiți de majorările de prețuri înregistrate după trecerea la moneda euro, scrie Rador.

Nici în Schengen nu e bine! Croații acuză că au existat scumpiri de peste 20% de la trecerea la moneda euro
Nici în Schengen nu e bine! Croații acuză că au existat scumpiri de peste 20% de la trecerea la moneda euro

Sever a declarat că mulți comercianți au profitat de această situație pentru a-și crește prețurile și că în multe cazuri nu a fost vorba doar de o „rotunjire” a prețurilor, așa cum susțin comercianții, ci majorări și de peste 20%.

„Cetățenii sunt supărați. Au crescut toate prețurile, în special prețul produselor de panificație și al serviciilor” – a declarat Sever.

Acesta a mai explicat că pentru moment prețul coșului minim de consum nu a fost calculat în euro, tocmai pentru că este greu de estimat care a fost creșterea prețurilor, dar că fără îndoială este o lovitură pentru bugetul fiecărei familii.

„Din experiența celorlalte state care au trecut la euro știam că prețurile vor crește cu un cent, doi, dar la noi prețurile au crescut mai mult” – a mai declarat Sever.

Krešimir Sever a explicat că în acest moment nu este clar dacă producătorii, distribuitorii sau comercianții sunt vinovați de creșterea prețurilor, dar a făcut apel la organele statului să stabilească dacă toate aceste majorări sunt justificate.

Alte articole: Cum se luptă retailerii cu inflația? Cum va evolua anul 2023 și ce prețuri vor plăti românii în magazine

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult