- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii văd mersul economiei în mod pesimist. 82% cred că inflația va fi mai mare în 2023 față de anul trecut, iar 84% consideră că ratele dobânzilor vor fi mai mari anul acesta

05 Jan, 15:04 • Gabriela Andreescu
Chiar dacă The Atlas of Economic Complexity, o analiză a prestigioasei Universităţi Harvard, clasează economia României pe un loc fruntaș în rândul celor mai mari economii ale lumii, românii sunt pesimiști în ceea ce privește evoluția economică în anul 2023. O spune un sondaj Ipsos, care prezintă rezultate surprinzătoare.
Românii văd mersul economiei în mod pesimist. 82% cred că inflația va fi mai mare în 2023 față de anul trecut, iar 84% consideră că ratele dobânzilor vor fi mai mari anul acesta

Circa 82% dintre români sunt de părere că inflația din România va fi mai mare în 2023 față de anul trecut, iar 84% consideră că ratele dobânzilor vor fi mai mari anul acesta, potrivit unui studiu realizat de Ipsos.digital, citat de economedia.

Care sunt perspectivele economice ale românilor pentru anul în curs, conform sondajului

Sondajul sociologic a întrebat la început dacă respondenții consideră ca anul 2022 a fost unul prost pentru țara lor. Din 36 de țări participante la sondaj, România s-a clasat pe locul 6 la nivelul pesimismului, întrucât 86% dintre români au răspuns că anul trecut a fost unul prost pentru ei.

În ceea ce privește evoluția prețurilor, românii se află printre cei mai pesimiști respondenți, întrucât 88% dintre cei care au răspuns la sondaj spun că prețurile vor crește mai repede decât veniturile . La acest capitol, România a fost întrecută doar de Africa de Sud, Chile și Argentina.

De asemenea, 83% dintre românii intervievați au considerat că inflația va crește în 2023 comparabil cu 2022.

Citește și: Minune pe piața bancară! ROBOR a atins cele mai mici valori din iulie 2022. Declinul a început după ce Consiliul Concurenţei a anunţat că va controla dacă băncile s-au înțeles să crească dobânzile

Un alt capitol la care românii s-au clasat printre cei mai pesimiști a fost creșterea ratelor la bănci. 84% dintre aceștia au spus că ratele vor crește cu siguranță, Doar Africa de Sud și Australia au depășit România în ceea ce privește răspunsurile pe acest subiect.

.

În ceea ce privește rata șomajului, 76% dintre români consideră că aceasta va crește în 2023, comparabil cu anul precedent. Pe de altă parte, încrederea în bursele internaționale se află la un nivel relativ ridicat, întrucât doar 46% dintre respondenții români cred că acestea se vor prăbuși anul acesta.

În același timp, puțin mai mult de jumătate dintre români (52%) spune că România va trebui să fie salvată cu fonduri de urgență de la Fondul Monetar Internațional (FMI).  Doar 26% sunt de acord cu afirmația că întreprinderile din România vor implementa o săptămână de lucru de patru zile.

Circa 63% dintre români spun că 2023 va fi un an mai bun față de 2022. Anul trecut, 73% au declarat că 2022 a fost un an dificil pentru țara noastră și 56% au spus că 2022 a fost un an dificil pentru ei și pentru familia lor.

Citește și: Numărul fermelor din România a scăzut. În prezent mai avem 2,8 de milioane de exploatații agricole, cu aproximativ 1 milion mai puține față de recensământul anterior

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult