- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă, anunţ despre pregătirile în caz de cutremur: „Platforma fiipregatit.ro va fi preluată pe site-urile tuturor instituţiilor publice centrale şi locale”

22 Feb, 23:46 • Russo George
Autorităţile publice şi instituţiile centrale şi locale au obligaţia de a prelua pe paginile de internet proprii, la loc vizibil, un link către platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă fiipregătit.ro, a anunţat miercuri premierul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă, anunţ despre pregătirile în caz de cutremur: Platforma fiipregatit.ro va fi preluată pe site-urile tuturor instituţiilor publice centrale şi locale

Nicolae Ciucă a precizat că măsura, menită să faciliteze accesul cetăţenilor la informaţiile de pregătire pentru situaţii de urgenţă, va fi aprobată prin hitărâre de Guvern, urmând să fie publicată în Monitorul Oficial.

„Rămânând în aceeaşi linie a măsurilor de combatere a riscului seismic, tot astăzi avem o hotărâre de guvern prin care aprobăm ca instituţiile publice centrale şi locale să publice pe site-urile proprii de internet acel link creat de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Este un link către platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă. Se numeşte fiipregatit.ro. Este o decizie pe care am luat-o pentru a facilita accesul la informare, accesul mai uşor la informare a tuturor cetăţenilor”, a declarat premierul Ciucă, miercuri, în şedinţa de guvern.

Decizia Guvernului vine atât pe fondul cutremurelor devastatoare din Turcia şi Siria, dar mai ales în contextul seriei de seisme care au zguduit săptămâna trecută judeţul Gorj

Potrivit unui nou raport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Gorj, comisiile mixte constituite în cadrul comitetului s-au deplasat în teren pentru constatarea efectelor negative, centralizarea datelor şi prezentarea acestora în vederea iniţierii demersurilor necesare revenirii la starea de normalitate.

Concret, comisiile mixte s-au deplasat acolo unde au fost semnalate probleme, iar din evaluările vizuale s-a constatat că s-au produs pagube la 121 de clădiri, astfel: 27 de unităţi de învăţământ; 17 instituţii publice; o unitate medicală; 20 de lăcaşuri de cult; cinci operatori economici; două obiective turistice (Foişorul din Parcul Central şi Monumentul Eroilor de la Rasoviţa); 24 de blocuri de locuit; 22 de construcţii cu destinaţia casă de locuit; trei alte construcţii.

Citeşte şi: Românii care fac modificări în apartament în 2023, fără să ceară acordul administratorului și al vecinilor, pot răspunde în fața legii

„S-a urmărit, cu prioritate, evaluarea clădirilor care au destinaţia blocuri de locuit şi case de locuit pentru ca utilizatorii acestor clădiri să nu fie puşi în pericol şi să fie informaţi despre eventualele pericole. Din fericire, în ceea ce priveşte aceste categorii de construcţii, vă comunicăm faptul că nu au fost constatate vizual elemente ale structurilor de rezistenţă afectate”, se arată în raportul CJSU.

În ceea ce priveşte situaţia clădirilor cu destinaţie unitate de învăţământ, pentru 16 dintre acestea, în urma raportului de sinteză prezentat în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţia Prefectului Gorj a înaintat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei un proiect de Hotărâre de Guvern în vederea alocării sumelor din Fondul de investiţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2023.

„Pentru celelalte 11 clădiri cu destinaţia unitate de învătământ urmează ca, în perioada imediat următoare, unităţile administrativ-teritoriale să efectueze lucrările necesare. În ceea ce priveşte activitatea elevilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj va lua decizii de relocare a elevilor din spaţiile afectate sau comasare a acestora, astfel încât să nu existe niciun fel de pericole în ceea ce-i priveşte pe elevi şi cadrele didactice. Măsurile adoptate vor fi comunicate în timp util de către reprezentanţii fiecărei unităţi şcolare pentru a ajunge în cel mai scurt timp la elevi şi la părinţi”, au transmis reprezentanţii CJSU.

În ceea ce priveşte lăcaşurile de cult, Raportul de evaluare pentru cele 25 de biserici afectate urmează să fie transmis Mitropoliei Olteniei, Secretariatului General al Guvernului şi Secretariatului de Stat al Cultelor, măsurile stabilite urmând să fie comunicate ulterior.

„Cetăţenii care deţin asigurare pentru locuinţele afectate de cutremur pot iniţia demersurile pentru despăgubire, iar în acest sens nu trebuie să obţină niciun document oficial care să certifice producerea seismelor pe teritoriul judeţului Gorj, pentru simplificarea procedurilor de despăgubire Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) informând oficial toate societăţile de asigurare”, se mai precizează în acelaşi raport.

Citeşte şi: Anunț important făcut de Klaus Iohannis! România este pregătită să sprijine Republica Moldova: „Sunt dispus să mergem mult mai departe dacă situaţia o va impune”