- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă, despre subiectele abordate în cadrul vizitei în Spania. Românii pot avea dublă cetățenie începând din 2024

19 Feb, 22:57 • Fundeanu Madalina
Nicolae Ciucă desfășoară o vizită oficială în Spania. În cadrul acestei vizite, vor fi abordate subiecte referitoare la cooperarea bilaterală, situația comunității românești din Spania și diplomația parlamentară.
Nicolae Ciucă, despre subiectele abordate în cadrul vizitei în Spania. Românii pot avea dublă cetățenie începând din 2024

Liderul Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, desfășoară o vizită oficială în Spania în zilele de luni și marți, la invitația omologului său spaniol, Pedro Rollan Ojeda, conform Capital.ro.

În cadrul acestei vizite, vor fi abordate subiecte referitoare la cooperarea bilaterală, situația comunității românești din Spania și diplomația parlamentară. Nicolae Ciucă va discuta și teme aflate pe agenda europeană și internațională.

Un memorandum intern al Senatului, aprobat de Biroul Permanent săptămâna trecută, a stabilit direcțiile de discuție și colaborare.

Comunitatea românească, pe agenda discuțiilor lui Nicolae Ciucă

Într-un comunicat, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat importanța diplomației parlamentare în consolidarea relației bilaterale. El a evidențiat, de asemenea, discuțiile cu omologul său spaniol în privința comunității românești din Spania. Liderul PNL a recunoscut contribuția acesteia la societatea spaniolă.

„Am fost impresionat de cuvintele calde, deosebite, cu care președintele Senatului Spaniei vorbește despre românii stabiliți aici. Comunitatea românească din Spania are o vastă experiență de muncă, este o resursă de înaltă calificare și are o mentalitate occidentală.

Ca urmare a demersurilor pe care le-am inițiat ca prim-ministru, românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetățenie. Statul iberic mai are asemenea acorduri în Europa doar cu vecinii săi, Portugalia și Franța”, a scris pe pagina sa de Facebook, Nicolae Ciucă.

Citește și: Ce spune Adrian Câciu despre fondurile europene atrase de România. În ce domeniu au fost investiți cei mai mulți bani

Nicolae Ciucă, vizită în Spania
Nicolae Ciucă, vizită în Spania

Oportunitățile de colaborare în domeniul apărării

Nicolae Ciucă a menționat că a avut întâlniri cu președinții Comisiilor parlamentare de Apărare și de Afaceri Externe. În cadrul acestora au fost abordate subiecte privind oportunitățile de colaborare în domeniul industriei de apărare.

Liderul PNL a subliniat potențialul ambelor țări în fabricarea de armament, muniție, vehicule blindate și material explozibil. Președintele Senatului a subliniat posibilitățile de cooperare în cercetare-dezvoltare.

Consolidarea relațiilor dintre România și Spania

Pe lângă aspectele politice, Nicolae Ciucă a remarcat și măsurile de facilitare a cetățeniei pentru românii din Spania. Liderul liberal a amintit de demersurile sale ca prim-ministru pentru a facilita dubla cetățenie pentru românii din această țară.

Vizita oficială a președintelui Senatului în Spania reprezintă un demers important în consolidarea relațiilor dintre cele două țări și în identificarea unor noi oportunități de colaborare.

Mâine, 20 februarie, Nicolae Ciucă va avea o întâlnire cu președintele Partidului Popular din Spania, deputatul Alberto Núñez Feijóo. Întâlnirea va avea loc la sediul Partidului Popular din Spania. Ulterior, șeful Senatului României va avea o întâlnire cu Secretarul general pentru Politică de Apărare, amiralul (r) Juan Francisco Martínez Núñez. Ultimul punct din ziua de marți este o întâlnire cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.

Vezi și: Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au decis comasarea alegerilor şi liste comune PSD-PNL. Candidat unic la prezidenţale!