- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicolae Ciucă ia decizia momentului! Premierul activează planul de austeritate la Guvern. Primele declarații despre înghețarea angajărilor la stat

10 Apr, 16:00 • Lupu Alexandra
Nicolae Ciucă a declarat pe parcursul zilei de astăzi că le cere miniștrilor să-i prezinte o situație pentru chibzuirea cheltuielilor. Totodată, premierul a vorbit despre posibilitatea de a îngheța angajările la stat.
Nicolae Ciucă ia decizia momentului! Premierul activează planul de austeritate la Guvern. Primele declarații despre înghețarea angajărilor la stat

Inedit! Nicolae Ciucă a dat declarații de interes pe parcursul zilei de astăzi, în care a precizat că le-a cerut miniștrilor să vină cu mai multe planuri pentru a „ameliora” cheltuielile, relatează romaniatv.net. Totodată, premierul a spus adevărul despre înghețarea posturilor de la stat.

Nicolae Ciucă, declarații oficiale

Nicolae Ciucă a confirmat pe parcursul zilei de astăzi că le-a solicitat miniștrilor să prezinte cât mai multe soluții pentru a reduce cheltuielile. Mai mult decât atât, premierul le cere instituțiilor în cauză să-și respecte datoria și să realizeze colectarea banilor exact așa cum este planificată.

Ciucă a precizat că instituțiile au datoria de a găsi soluții în această direcție, totul fără să fie nevoie să le dea de înțeles românilor că posturile lor și veniturile pe care le încasează sunt puse în pericol. În același timp, premierul a precizat că a dat sarcină în Guvern să se discute mai mult despre eventualele investiții.

Nicolae Ciucă declară că i se pare normal să se vorbească despre calmarea cheltuielilor, având în vedere că anul 2022 a avut o evoluție pozitivă. Premierul a spus că, pe parcursul anului trecut, bugetul național a crescut cu până la 49 miliarde de euro, în condițiile în care investițiile străine au cântărit aproape 11 mil. euro.

„Am discutat şi am rugat şi la conferinţa de presă după şedinţa Biroului Politic şi rog şi acum pe toţi cei care livrează informaţii şi adresează întrebări responsabililor guvernamentali, astfel încât să nu inducem o panică absolut nejustificată în rândul populaţiei.

Fiecare dintre aceste opţiuni sunt discutate atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat şi desigur că fiecare dintre ele poate să constituire o analiză dar am dat sarcină în guvern ca orice opţiune să fie discutată mai puţin cea de salarii şi cea de investiţii.

Ca atare chibzuirea bugetului mi se pare normal, în condiţiile în care, după un an 2022 în care am avut o evoluţie pozitivă, în care bugetul naţional a crescut în valoare nominală cu aproxivativ 49 de mialirde de euro, în condiţiile în care am avut investiţii străine aproape 11 miliardde, am avut cea mai mare absorbţie de fonduri europene, de când suntem membri UE”, afirmă Ciucă.

Te-ar putea interesa și: Minciuni după minciuni! Șeful ANAF respinge declarațiile lui Boloș și Ciucă. Nu există gaură în buget și nici nu se vor tăia salariile

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

În ceea ce privește înghețarea angajărilor de la stat, premierul a spus că urmează să se realizeze o analiză la Guvern. În urma acesteia, reprezentanții vor putea decide dacă este necesară aplicarea acestei măsuri. Totodată, Nicolae Ciucă a arătat că „în anul 2022 discutăm de o diferenţă de locuri de muncă în plus, la nivelul instituţiilor statului, de aproximativ 17.774”.

Premierul a adăugat că situația este una similară cu cea regăsită la nivelul Ministerului Educației sau Ministerului Fondurilor Europene. Ciucă susține că reprezentanții au fost nevoiți să mărească fondul administrativ, astfel, s-a dovedit a fi o soluție bună, tocmai pentru că a fost atrasă suma uriașă de 11.3 miliarde de euro.

„Toate acestea s-au întâmplat prin angajările care s-au făcut la  nivelul Ministerului Educaţiei, am discutat despre programul Creşe şi Grădiniţe şi a fost nevoie să încadrăm cu personal.

La nivelul Ministerului afaceriloir Interne, peste 5.000 de angajaţi (..) discutăm de Ministerul Fondurilor europene, pentru că a trebuit să ne mărim aparatul administrativ, să fim în măsură să gestionăm fondurile alocate României şi s-a dovedit că a fost o măsură bună pentru că am reuşit să absorbim 11,3 miliarde de euro şi desigur la celelalte ministere, doar că cifrele au fost mici.

Totodată, a fost o măsură prin care am stopat angajările la nivelul fiecărei instituţii, lăsând totuşi posibilitatea ca în funcţie de nevoi, prin memorandum, pentru că aşa s-au angajat acele funcţii, să crească angajările în anumite ministere”, a explicat Ciucă.

Citește și: Decizie fără precedent: cheltuielile bugetare sunt reduse cu 20 de miliarde de lei. Se vor lua măsuri pentru creșterea colectării taxelor, după ce ANAF nu a contribuit suficient la buget