- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nicuşor Dan confirmă că Pasajul Basarab nu va fi recepţionat. „Primăria asigură mentenanţa provizorie”

01 Nov, 21:24 • Dobran Viorel
Primarul Capitalei a afirmat că Pasajul Basarab nu a avut recepţia terminată la finalizarea lucrărilor, iar reparaţiile trebuie făcute acum de municipalitate, nu se mai poate beneficia de garanţie.
Nicuşor Dan confirmă că Pasajul Basarab nu va fi recepţionat. Primăria asigură mentenanţa provizorie

Pasajul Basarab a fost început de Băsescu, terminat de Oprescu, dar nu a fost recepţionat de Nicuşor Dan. Dezvăluirea a fost făcută după ce un pod proaspăt renovat în judeţul Neamţ s-a prăbuşit ca un castel de nispit în vara trecută.

Pasajul Basarab, cea mai importantă lucrare de infrastructură rutieră din Bucureşti, încă nu este recepţionat, la 10 ani de la deschiderea circulaţiei. Primăria Capitalei nu a reuşit să facă recepţia finală a Podului care a costat peste 250 de milioane de euro pentru că antreprenorul nu a realizat toate lucrările prevăzute în proiect, iar foştii primari generali, Sorin Oprescu şi Gabriela Firea, au refuzat semnarea procesului verbal.

Bucureștenii obligați să se spele din nou la lighean. Zeci de blocuri nu vor avea apă caldă in Capitală! Noaptea temperaturile coboară până la 3-4 grade!

Primarul general Nicuşor Dan nu a semnat nici el şi a confirmat marţi seară că Pasajul Basarab nu va mai fi recepţionat, deoarece termenul este demult depăşit, însă a fost finalizată documentaţia de atribuire care, acum, este în verificare la Direcţia de Achiziţii. „O să ieşim în achiziţie publică pentru expertiza pe rezistenţa acestui pasaj, ea o să ne spună care sunt lucrările pe care trebuie să le facem” a mai spus Dan, care a adăugat că ulterior expertizava fi trimisă la Administraţia Străzilor, pentru a exista o procedură de mentenanţă la acest pod.

Pasajul Basarab

El nu va mai fi recepţionat, în sensul că recepţia e un act care se produce la terminarea lucrărilor şi mai e o recepţie la finalul perioadei de garanţie şi a fost depăşit demult termenul. E o chestiune de zile, am terminat documentaţia de atribuire, e în verificare la Direcţia Achiziţii. O să ieşim în achiziţie publică pentru expertiza pe rezistenţa acestui pasaj, ea o să ne spună care sunt lucrările pe care trebuie să le facem. Apoi Direcţia de Achiziţii o să transmită expertiza la Administraţia Străzilor, care are majoritatea podurilor şi pasajelor din Bucureşti pentru a exista o procedură de mentenanţă pentru acest pod”, a afirmat Nicuşor Dan, întrebat miercuri la prezentarea bilanţului la doi ani de mandat, când va fi recepţionat Pasajul Basarab.

Pasajul Basarab, circulaţie pe contransens în ceea ce priveşte recepţia lucrării

Pasajul Basarab completează inelul principal al Capitalei şi face legătura între sectoarele 1 şi 6, între şoselele Titulescu şi Grozăveşti. Finanţarea europeană pentru Pasajul Basarab a fost obţinută în mandatului lui Traian Băsescu, iar contractul a fost semnat în 2006 atunci când Primar General era Adriean Videanu. Constructor a fost desemnată asocierea italo – spaniolă Astaldi – FCC, iar inaugurarea a avut loc în iunie 2011 în mandatul primarului Sorin Oprescu.

În iunie 2011, la momentul deschiderii circulaţiei, nu toate lucrările prevăzute în contract erau finalizate (trotuarul rulant, parcarea de sub pasaj, lifturile), iar în lipsa recepţiei întreţinerea pasajului a rămas în responsabilitatea constructorului. Elemente metalice au ruginit, rosturile de dilataţie sunt degradate, iar podul a început să se degradeze. În 2015, Consiliul General a aprobat trecerea pasajului la Administraţia Străzilor, a cărei activitate a fost preluată în mare parte prin înfiinţarea Companiei Municipale Străzi, Poduri şi Pasaje.

PASAJUL BASARAB, imagini de la inagurare

În 2015 şi 2018 au fost două încercări pentru finalizarea recepţiei, arată PMB pentru Economedia. „Au existat două încercări în acest sens, în anul 2015 și 2018, când, prin Dispoziție de Primar, au fost înființate comisii care să realizeze această procedura. Concret, în anul 2015 comisia constituită a admis recepția cu remedieri (inclusiv trotuarul rulant care face legătură între Gara de Nord și Gara Basarab, nefuncțional la acea dată), însă Primarul Sorin Oprescu nu a semnat procesul verbal de recepție. În anul 2018, o altă comisie a admis la rândul ei recepția, tot cu remedieri, care trebuiau realizate de către constructor în termen de 90 de zile. Procesul verbal de recepție nu a fost semnat de Primarul Gabriela Firea. Constructorul nu a executat lucrările solicitate, în concluzie comisia a propus respingerea recepției. Primarul Gabriela Firea nu a semnat procesul verbal de respingere a recepției”, a transmis PMB.

Vești bune pentru români. Începând de luni se reia circulația tramvaiului 1 între cartierul Drumul Taberei și Piața Victoriei

La aproape un an de la preluarea mandatului, actualul primar, Nicuşor Dan nici măcar nu a început demersurile pentru recepţia celui mai mare proiect de infrastructură rutieră urbană de după Revoluţie. „Primăria Generală a Municipiului București va demara procedurile necesare pentru recepția pasajului Basarab în cel mai scurt timp posibil”, a mai precizat PMB.