- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi acuzații aduse de polițiști! Sindicaliștii semnalează că bilanțurile IPJ sfidează „legea şi cutumele transparenţei publice”

24 Feb, 23:33 • Lupu Alexandra
Sindicaliștii din Poliție trag un semnal de alarmă! Reprezentanții susțin că bilanțurile IPJ nu au fost prezentate cu transparență.
Noi acuzații aduse de polițiști! Sindicaliștii semnalează că bilanțurile IPJ sfidează „legea şi cutumele transparenţei publice”

Polițiștii trag un semnal de alarmă! Sindicaliștii avertizează că bilanțurile IPJ nu au fost prezentate cu transparență, spune stiripesurse.ro. Aceștia susțin că este o sfidare a legii și critică decizia responsabililor.

Polițiștii trag un semnal de alarmă!

Situația a fost generată în urma unei decizii luată la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne. Presa, sindicatele sau partenerii nu au fost prezenți atunci când s-au discutat situațiile Inspectoratelor teritoriale ale Poliției. Sindicaliștii acuză că acest lucru înseamnă o sfidare a legii și a transparenței publice.

„Nu e posibil ca un minister, destinat prin însăşi fundamentul său social şi juridic să funcţioneze ca autoritate de aplicare a legii, să sfideze legea şi cutumele transparenţei publice după bunul plac”, transmit oficialii SNPPC.

Sindicaliștii menționează că decizia a fost dată prin intermediul unei dispoziții scrise. În acel document se menționa „cu fermitate” că prezentarea bilanțurilor se va realiza fără persoane din afara instituției.

Polițiștii trag un semnal de alarmă în această direcție. Sindicaliștii susțin că decizia este în contradicție flagrantă cu prevederile legii care susțin transparența decizională. Aceștia au menționat că este inadmisibil ca un minister să încalce și să sfideze prevederile legale, „după bunul plac”.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Tot mai mulți angajați străini în România. Polițiștii de la imigrări au emis în 2022 aproape 140.000 de cereri pentru avizul de angajare

„Dispoziţia în cauză a fost pusă în aplicare, astfel că activităţile de bilanţ au fost ferecate de ochii neaveniţilor (probabil că, la anul, vor fi ,,top secret”), în contradicţie flagrantă cel puţin cu prevederile Legii nr. 52/2003 (republicată) privind transparenţa decizională în administraţia publică. Se naşte, firesc, o dilemă: ori onor conducerea MAI (în siajul căreia s-au aliniat şi inspectoratele generale) a identificat, abia acum, baza legală în temeiul căreia astfel de activităţi nu sunt publice – ceea ce ar presupune că, în toţi anii din urmă, bilanţurile s-au desfăşurat ilegal -, ori a încălcat grosolan cel puţin unele dintre prevederile art. 2 şi 13 din Legea nr. 52/2003!?

Oricum ar fi, nu e bine! Nu e posibil ca un minister, destinat prin însăşi fundamentul său social şi juridic să funcţioneze ca autoritate de aplicare a legii, să sfideze legea şi cutumele transparenţei publice după bunul plac!”, menționează sindicaliștii.

polițiști
polițiști

Critica polițiștilor nu se oprește aici. Aceștia declară că au aflat despre bilanțurile transmise de pe site-urile oficiale și de pe Facebook. Sindicaliștii solicită Guvernului, Parlamentului și MAI „să înceteze degringolada salarizării şi a pensiilor militare de stat” și să se concentreze mai mult pe consolidarea Poliției.

„Deşi le-am citit integral, nu am văzut nimic despre drepturile şi interesele poliţiştilor/poliţiştilor de frontieră şi ale personalului contractual în 2022 sau în perspectiva 2023 (aşa cum sunt stipulate în Statut, în Codul Muncii ş.a.), despre sănătatea şi securitatea în muncă, despre colaborarea cu organizaţiile sindicale şi cu alte asociaţii legal constituite (prevedere imperativă în Legea 52/2003), despre condiţiile de muncă, despre permanenţa la domiciliu fără plata orelor aferente, despre cum fac faţă sarcinilor şi programului de lucru colegii noştri de la posturile rurale încadrate doar cu unu sau doi oameni (din 6 sau 7, cât prevede ştatul), despre greutăţile poliţiştilor judiciarişti, ale celor de la frontiera verde, Imigrări etc., despre salarizarea deficitară şi neatractivitatea, din ultima vreme, pentru profesia de poliţist, despre motivele care-i determină pe oameni să plece din sistem fără să mai privească în urmă etc. Dureros: festivismul bate realitatea!”, declară sindicaliștii.

Citește și: Revolta polițiștilor! Sindicatul acuză politicienii pentru salariile mici. „Guvernul ne sfidează, în continuare, drepturile economico-financiare”