- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi amenințări cu grevă generală din partea Metrorex! Solicitarea pentru majorarea cu 33% a salariilor a picat! Peste 5.000 de salariați au rămas fără CCM

09 Jun, 19:47 • Constantin Cristina
Sindicatul de la Metrou amenință cu grevă generală, după ce a picat negocierea pentru mărire cu 33% a salariilor. Peste 5.000 de angajați au rămas fără CCM.
Noi amenințări cu grevă generală din partea Metrorex! Solicitarea pentru majorarea cu 33% a salariilor a picat! Peste 5.000 de salariați au rămas fără CCM

O nouă grevă generală se apropie! Angajații de la Metrorex amenință cu proteste, în urma negocierilor eșuate pentru un nou CCM, a anunțat economedia.ro.

Citește și: Metrorex 2023. Schimbări neașteptate la programul de circulație la metrou din cauza lipsei de trenuri

Noi amenințări cu grevă generală din partea Metrorex! Solicitarea pentru majorarea cu 33% a salariilor a picat! Peste 5.000 de salariați au rămas fără CCM

Sindicatul de la metrou, „Unitatea Sindicatul Liber Metrou” (USLM) este nemulțumit, după ce a fost refuzată solicitarea pentru creșterea salariilor cu 33% și pentru noul Contract Colectiv de Muncă.

Creșterea de 33% nu a fost obținută de către Marian Artimon, noul președinte al sindicatului, după cu Ion Rădoi a fost suspendat ca urmare a anchetei DNA. În acest moment, după negocierile eșuate, peste 5.000 de salariați au rămas fără CCM.

USLM precizează vineri, într-un comunicat de presă că sunt îndeplinite condițiile declanșării conflictului de muncă.

„Astazi la nivelul metroului bucurestean situatia este incordata, iar activitatea este blocata partial. In primul rand din cauza faptului ca de o buna perioada de timp furnizorul de mentenanta al trenurilor de metrou si (ne)furnizorul trenurilor pentru magistrala V Drumul Taberei – Eroilor nu asigura trenuri suficiente pentru programul de circulatie stabilit. De aici disconfortul creat calatorilor. Situatia se poate agrava, in sensul ca activitatea se poate bloca total. Cauza fiind blocarea negocierilor colective de munca.

În acest moment sunt îndeplinite condițiile declanșării conflictului colectiv de munca la nivel de Metrorex, fapt ce poate conduce, urmând toti pașii legali, pana la greva de avertisment si chiar la greva generala. Salariații Metrorex solicita sa le fie acordat respectul cuvenit pentru munca pe care o depun pentru a transporta zilnic peste 430 000 de calatori, rapid, confortabil si mai ales in siguranta.

De aceea membrii USLM nu pot accepta ca, pentru munca depusa, in conditiile specifice metroului, o munca cu un caracter unic la nivel national sa le fie afectate drepturile ce li se cuvin pentru munca prestata si mai ales mentinerea nivelului de trai, pentru faptul ca isi pierd sanatatea in subteranul Capitalei. Vom comunica presei si prin intermediul acesteia calatorilor evolutia situatiei conflictuale aparuta la Metrorex.”, potrivit comunicatului USLM.

greva Metrorex
greva Metrorex

Potrivit bugetului aprobat de către Ministerul Transporturilor, angajații de la Metrorex primesc salarii impresionante pe lângă cele de la CFR Infrastrutură, CFR Marfă sau Călători. De exemplu, câștigul mediu lunar brut/salariat ajunge la 12.444 lei.

„La acest moment, Metrorex are două mari probleme, lipsa de personal și lipsa de finanțare. Conform reglementărilor e nevoie de aproximativ 6.500 de salariați, dar noi suntem astăzi 5.100. Statul nu asigură subvenția pentru a fi 6.500 de salariați. De 10 ani, pentru cheltuieli de exploatare primim doar 73% din necesar, primul criteriu al activității noastre este siguranța călătorului…

Știam că va fi inaugurată stația Tudor Arghezi, este foarte bine că ne extindem, dar cu ce personal? Dacă noi ne cârpim să ajungem cu oamenii unde trebuie… Acum Metrorex nu are personal pentru stație. Cum să te duci cu personal pe care îl angajezi să facă serviciu la o nouă stație. E nevoie de cel puțin 60 de persoane. Va fi nevoie ca oamenii să fie relocați”, a spunea luna trecuta, Artimon în condițiile negocierilor pentru CCM.

Pentru construirea magistralei de metrou M6 Gara de Nord 1 Mai – Aeroportul Otopeni și proiectarea centrale a Magistralei M5 Eroilor 2 – Iancului, Metrorex estimează investiții de aproximativ 600 de milioane de lei, potrivit proiectului de buget pentru 2023 pe care l-a publicat Ministerul Transporturilor.

Suma de banii de care dispune Guvernul este de 800 milioane de lei, reprezentând 67% din necesarul fundamentat. Anul acesta, Metrorex preconizează o creștere puternică, cu 39 de milioane de călători, de la 120 de milioane anul trecut, la 160 de milioane programat pentru anul curent.

Mai mult, cresc și cheltuielile pentru personal cu 144 milioane de lei. De asemenea, lucrările pentru prima secțiune a Magistralei M6 Gara de Nord – Bănească vor începe de luna viitoare, iulie.

Alte articole: Bugetul Metrorex a fost aprobat! Deși venitul mediu lunar este de 12.444 lei/angajat, sindicatul protestează!