- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi modificări legislative ce vizează PFA-urile, întreprinderile familiale și individuale. Ce hotărâre a luat Senatul

29 Apr, 23:32 • Fundeanu Madalina
Schimbări pentru PFA-uri și întreprinderi. Acestea vor putea opta pentru modificarea formele de organizare în societate.
Noi modificări legislative ce vizează PFA-urile, întreprinderile familiale și individuale. Ce hotărâre a luat Senatul

Personele fizice autorizate (PFA), întreprinderile familiale (IF) și întreprinderile individuale (II) vor avea posibilitatea să treacă la regimul de societate cu personalitate juridică, precum societatea cu răspundere limitată (SRL). Senatul a luat decizia luni, 29 aprilie, conform Profit.ro.

Schimbări pentru PFA-uri și întreprinderi

Prin excepție de la prevederile art. 21, 27 și 33, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și întreprinderile familiale vor putea opta, după cel puțin un an de funcționare, pentru modificarea formele de organizare în societate astfel cum sunt prevăzute acestea de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dacă depun la registratorul de registrul comerțului de pe raza teritorială a Registrului comerțului următoarele documente:

a) certificatul de înregistrare obținut conform Ordonanței de urgență nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale si întreprinderile familiale;

b) actul constitutiv al societății și dovada efectuării vărsămintelor în temeiul actului constitutiv, cu excepția societăților cu răspundere limitată;

c) dovada sediului social;

d) certificatul de atestare fiscală;

e) codul de înregistrare în scopuri de TVA, după caz.

Citește și: Urmează zile grele pentru deținătorii de PFA. Câți bani vor avea de plătit chiar dacă nu au activitate sau sunt în faliment

PFA
PFA

Societatea cu personalitate juridică înființată prin transformarea PFA, II sau IF își va menține datele de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA, potrivit propunerii de lege,

Inițiativa legislativă este motivată prin faptul că multe PFA-uri, II-uri și IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri, care „impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN”.

Legislația aflată ăn vigoare în acest moment impune totuși restricții asupra acestor forme de organizare, fără a oferi posibilitatea de transformare, „singura soluție rămasă este desființarea acestora”.

„Aceasta conduce la pierderea întregului istoric fiscal, bancar și a relațiilor comerciale construite de-a lungul timpului”, mai spun autorii proiectului.

Inițiatorii sunt de părere că propunerea lor reprezintă „o soluție legislativă care să ofere un cadru juridic pentru transformarea acestor entități în persoane juridice, precum societățile cu răspundere limitată (SRL)”.

Aceasta, spun ei, „ar reduce sarcina administrativă a statului și ar facilita accesul la procedurile prevăzute de legislație pentru persoanele fizice și juridice”.

În plus, modificarea legislativă „ar contribui la efortul de debirocratizare și simplificare a proceselor administrative”, conform parlamentarilor.

„Un alt beneficiu major al acestei modificări legislative ar fi faptul că persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor și aleg să se transforme din PFA/II/IF în SRL nu vor mai fi obligate să returneze întreaga sumă primită, plus penalitățile aferente, în cazul în care alegeau să desființeze entitatea în perioada de monitorizare a proiectului. Prin transformarea în persoane juridice, acestea pot menține viabilitatea economică a companiilor lor, asigurându-se că obiectivele proiectelor finantate sunt îndeplinite în mod eficient”, mai spun autorii proiectului.

Pentru a intra în vigoare, acest proiect trebuie să fie adoptat și de către deputați și apoi promulgat.

Vezi și: Reguli mai relaxate privind datoria publică şi deficitul bugetar. Decizia statelor UE