- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi modificări legislative pentru șoferii români. Se dau amenzi usturătoare de până la 15.000 de lei pentru cei care nu au acest document

22 May, 14:18 • Fundeanu Madalina
Lege nouă pentru șoferii din România! Aceștia riscă amenzi de până la 15.000 de lei dacă nu respectă obligațiile legale privind asigurarea auto obligatorie.
Noi modificări legislative pentru șoferii români. Se dau amenzi usturătoare de până la 15.000 de lei pentru cei care nu au acest document

Se schimbă legea pentru toți șoferii din România! Aceștia se lovesc de noi modificări legislative care pot aduce sancțiuni financiare drastice pentru cei care nu respectă obligațiile legale privind asigurarea auto obligatorie (RCA), notează Playtech.ro.

Șoferii riscă să primească amenzi severe pentru lipsa RCA și nerespectarea suspendării asigurării

Senatul a adoptat luni, 16 mai, noile modificări în ceea ce privește legea RCA, care impun amenzi usturătoare pentru șoferii care circulă fără asigurare sau cu asigurarea suspendată. Aceste modificări apar în contextul unei preocupări crescute pentru siguranța rutieră și respectarea legislației aflate în vigoare.

Astfel, noile modificări spun că șoferii care circulă fără RCA sau care nu își imobilizează vehiculul într-un spațiu privat pe perioada suspendării asigurării riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 15.000 de lei, în funcție de tipul de autovehicul. În momentul de față, aceste amenzi variază între sumele de 1.000 de lei și 2.000 de lei. Noile sancțiuni sunt structurate în următorul fel:

  • Autoturisme: 2.000 lei
  • Vehicule de transport persoane, inclusiv tramvaie: 7.000 lei
  • Vehicule de transport marfă:
  1. cu masă totală maximă autorizată ≤ 3,5 tone: 5.000 lei
  2. cu masă totală maximă autorizată > 3,5 tone și ≤ 12 tone: 7.000 lei
  3. cu masă totală maximă autorizată > 12 tone: 15.000 lei
  • Alte vehicule: 1.000 lei

Ai mai putea citi: Șoferii riscă amenzi uriașe dacă sunt surprinși cu prea puțin combustibil în rezervorul mașinii

amenzi pentru șoferi
amenzi pentru șoferi

Reguli stricte pentru suspendarea RCA

Asiguratul are dreptul de a solicita suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA, dar trebuie să respecte anumite condiții stricte. Suspendarea poate fi solicitată doar în perioada prevăzută în contractul RCA inițial și trebuie să fie pentru minimum o lună, dar nu mai mult decât perioada de valabilitate a contractului. De asemenea, pe întreaga durată a suspendării, vehiculul trebuie imobilizat într-un spațiu privat, în afara domeniului public, iar nerespectarea acestei obligații atrage sancțiuni contravenționale.

Monitorizarea și aplicarea sancțiunilor

Sancțiunile financiare pot fi aplicate atât proprietarului vehiculului, cât și persoanelor mandatate să conducă mașina, care trebuie menționate la încheierea asigurării RCA. Controlul și aplicarea amenzilor vor fi realizate de către:

  • Ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române
  • Personalul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNAIR), utilizând sisteme de camere video pentru identificarea și înregistrarea numerelor de înmatriculare ale vehiculelor.

În plus, șoferii prinși de poliție fără RCA sau cu asigurarea suspendată pot fi sancționați cu reținerea certificatului de înmatriculare și retragerea plăcuțelor de înmatriculare de către autoritățile competente.

Vezi și: Polițele RCA ar putea suferi noi modificări. Tarifele pe ora de monperă la service-urile auto ar urma să fie plafonate, după ce anul trecut au crescut cu 21%