- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi negocieri în Schengen. Olanda își ridică obiecția față de aderarea Bulgariei, iar Spania vrea același lucru pentru România

15 Dec, 21:54 • Fundeanu Madalina
Olanda lasă cale liberă Bulgariei să adere la Schengen. Și Spania este de acord ca România și Bulgaria să devină membre.
Noi negocieri în Schengen. Olanda își ridică obiecția față de aderarea Bulgariei, iar Spania vrea același lucru pentru România

Negocierile sunt în plin proces! Olanda a fost de acord ca Bulgaria să adere la spațiul Schengen, a anunțat vineri Ministerul olandez al Justiției, punând capăt opoziției sale de lungă durată față de acest demers, conform surselor Antena 3 CNN.

Olanda este de acord ca Bulgaria să adere la Schengen

În decursul zilei de vineri, Olanda a declarat că este de acord cu aderarea Bulgariei la spațiul Schengen, punând astfel capăt opoziției pe termen lung față de integrarea Bulgariei în zona europeană de liberă circulație. Ministerul Justiției olandez a făcut anunțul, conform Reuters și agenției de presă olandeze ANP.

Această decizie elimină ultima barieră a opoziției Olandei privind aderarea Bulgariei la Schengen, iar acum singura țară care ar trebui să-și revizuiască poziția pentru a permite aderarea României și Bulgariei, care îndeplinesc criteriile tehnice necesare, este Austria.

Viena a fost împotriva extinderii spațiului de liberă circulație, argumentând că acesta nu este funcțional, ținând cont de fluxul mare de migranți neînregistrați care ajung în centrul și vestul Europei.

Premierul bulgar, Nikolai Denkov, a declarat la Bruxelles că așteaptă ca parlamentul olandez să-și retragă veto-ul în zilele următoare, iar guvernul olandez a avut o ședință pentru a lua o decizie cu privire la extinderea Schengen, care va fi supusă aprobării legislative.

Citește mai multe știri: Studiu Revolut: Ce cadouri vor românii sub brad sau în conturi de Crăciun 2023

Spațiul Schengen
Spațiul Schengen

Despre discuțiile cu Austria, premierul bulgar a menționat că acestea continuă, iar scenariile și texte posibile ale unei decizii sunt în curs de discuție. Totuși, el a subliniat că fără o decizie pozitivă a Olandei, toate aceste eforturi ar fi fost în zadar.

Spania sprijină România și Bulgaria pentru aderare

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, și-a exprimat dorința de a vedea România și Bulgaria în spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023, consolidând astfel sprijinul pentru aderarea celor două țări.

Președintele Klaus Iohannis a menționat la Consiliul European că aderarea României la Spațiul Schengen rămâne o problemă complicată, cu multe aspecte încă de negociat.

„Negocierea pe Schengen rămâne complicată. A fost o discuţie bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toţii să ne dăm seama că mai este mult de negociat până când ajungem la o concluzie, care este, evident, satisfăcătoare pentru toate părţile.

Nu vreau să intru în detalii, suntem în negocieri, suntem în discuţii, mai e de discutat”, a declarat şeful statului.

Vezi și: Vacanţe 2024. Sejururile all-inclusive în Turcia sunt în top. Litoralul românesc, creştere cu 13% în 2023