- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi prevederi la vânzarea caselor! Proprietarii imobilelor nu mai sunt scutiți de la plata impozitului

04 May, 17:24 • Lupu Alexandra
Noi reguli la vânzarea caselor! Proprietarii imobilelor trebuie să plătească impozitele, indiferent de valoarea proprietății.
Noi prevederi la vânzarea caselor! Proprietarii imobilelor nu mai sunt scutiți de la plata impozitului

Vânzătorii de proprietăți imobiliare trebuie să știe asta! O nouă prevedere intră în vigoare începând cu acest an, informează stiripesurse.ro. Concret, proprietarii imobilelor nu vor mai fi scutiți de plata impozitelor.

Noi reguli la vânzarea caselor

Anunț de ultimă oră pentru vânzătorii de proprietăți imobiliare. Așa cum arată ultimele informații, proprietarii caselor nu vor mai fi scutiți de plata impozitului, în momentul în care vor să realizeze vânzarea. Noua prevedere intră în vigoare în acest an, având în vedere că plafonul neimpozitabil a fost eliminat.

Anterior, plafonul neimpozitabil a fost stabilit la suma de 450.000 de lei. Cu toate acestea, Codul fiscal nu mai aminește de această regulă, care se aplica înainte la vânzarea caselor sau terenurilor, după ce a suferit o ultimă modificare în vara anului 2022.

Vezi și: Românii au căzut în plasa locuințelor ciudat de ieftine din Ungaria. Ce au pățit proprietarii

Cu alte cuvinte, vânzătorul nu mai este scutit de plata impozitului în momentul în care vrea să înstrăineze o locuință sau un teren, așa cum se întâmpla până la sfârșitul anului trecut, dacă prețul se încadra în limita amintită. Noua lege pentru vânzarea caselor și terenurilor are în vedere impozitarea venitului obținut din transferul dreptului de proprietate, indiferent de suma la care ajunge costul proprietății.

Informațiile recente arată că valoarea taxelor pe care trebuie să le achite vânzătorii se stabilește în funcție de perioada în care aceștia au deținut proprietățile respective. Au fost introduse două cote de impozitare:

  • 3% pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel, fără construcții, deținute până la 3 ani inclusiv;
  • 1% pentru proprietățile imobile menționate, deținute mai mult de 3 ani.
Case
Case

Impozitul va fi plătit direct la notar, în momentul în care este semnat contractul de vânzare-cumpărare. Mai mult decât atât, la rândul său, notarul are responsabilitatea de a transfera banii la stat la sfârșitul lunii următoare, cel târziu. Cu toate acestea, se pare că există anumite situații în care taxele obținute din transferul proprietăților imobiliare nu trebuie să fie achitate, precum:

  • Atunci când construcțiile și terenurile sunt dobândite prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul prevederilor speciale;
  • Când dreptul de proprietate este obținut prin donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți;
  • Când dreptul de proprietate este constatat în condițiile Legii nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare;
  • În cazul în care bunurile imobiliare sunt date în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune de dare în plată;
  • În cazul actelor de desființare cu efect retroactiv pentru documentele de transfer ale dreptului de proprietate asupra proprietăților imobiliare.

Citește și despre următorul subiect: Montarea unei antene de telefonie mobilă pe bloc aduce bani în buzunarul asociațiilor de proprietari. „Este o sumă bunicică”