- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi prognoze pentru 2024. Economia ar putea crește cu 3,4%, iar PIB-ul ar putea ajunge la 350 mld. euro!

13 Nov, 10:14 • Oprea Alina
Conform unor noi prognoze, economia României ar putea crește considerabil. Adrian Codirlașu vine cu argumente, consttaându-se că este posibil ca inflația să ajunga la un procent de doar 4,6%!
Noi prognoze pentru 2024. Economia ar putea crește cu 3,4%, iar PIB-ul ar putea ajunge la 350 mld. euro!

Se anunță perspective noi pentru economia statului român, pentru anul 2024. Așadar, prognoza pentru PIB-ul României este că, va ajunge la 350 miliarde de euro, după o creștere de aproape 10%, cifră unde se va situa și creșterea veniturilor la bugetul statului. La final de an, se preconizează o scădere a inflației la 4,5%, la doar un punct procentual distanță de țintele Băncii Naționale a României (BNR), prognoze efectuate de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP).

Vezi mai multe despre: Guvernul a adoptat Legea Pensiilor. Ce se întâmplă cu pragul de 9,4% din PIB, anunţul făcut de Marcel Ciolacu

EconomiaRomâniei pentru anul 2024!

Adrian Codirlașu, vicepreședitele CFA România, este de părere că aceste prognoze sunt realiste. Din păcate, din cauza noilor taxe, inflația ar putea să se țină mai sus decât speră guvernul.

Adrian Codirlașu, despre economia României în 2024
Adrian Codirlașu, despre economia României în 2024

„O creştere de 3% pentru anul viitor mi se pare rezonabilă, cred că poate fi atinsă, mai ales că anul viitor e an electoral. Vor fi mărite salarii care vor aduce în plus la un consum şi practic pe deficit mai mare. O să avem şi o creştere economică ceva mai mare.”, a declarat Adrian Codirlașu, potrivit Ziarul Financiar.

Prognoza arată că, va urma să fie o creștere economică din partea tuturor sectoarelor, iar industria ar putea să aibă primul an de creștere după cinci ani de recesiune, conform așteptărilor guvernului. Deficitul bugetar este cel care reprezintă cel mai mare risc la adresa economiei și al bugetului. Adrian Codirlașu spune că nerealizarea eficitului este un pericol foarte mare, chiar mai intens decât evoluțiile pe plan extern, cum ar fi războiul din Ucraina.

„Să avem un deficit bugetar ridicat (ar fi cel mai mare risc – n. red.), mai mare decât riscurile externe.”, a completat acesta, potrivit sursei citate anterior.

Investițiile ar putea reprezenta unul din punctele forte pentru economia României, pentru anul următor.

„Investiţiile chiar au mers anul acesta şi în special către infrastructură, iar în condiţiile în care vom continua să primim banii din PNRR ar trebui folosiţi acei bani.”, a concluzionat Adrian Codirlașu, conform celei citate.

Pe ce se bazează bugetul de stat în 2023

:

  • 3,4% va fi creşterea economică
  • 250 mld. euro va fi PIB
  • 950 de euro va fi salariul mediu net
  • 4,6% va fi inflaţia la final de an.

Vezi mai multe despre: Bacău poate deveni un hub logistic pentru toată Moldova, dar şi pentru viitoarele investiţii. Antreprenorii semnalează probleme legate de lipsa forței de muncă și a banilor. Cifra de afaceri generată de antreprenorii din Bacău rezultă 25-30% din PIB-ul României