- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi schimbări pentru călători! Biletele de tren, de stat sau privat, vor fi cumpărate de la un ghișeu unic. Șeful ARF: „Oamenii să înțeleagă că vor mai fi buguri, dar va funcționa”

01 May, 17:28 • Lupu Alexandra
Călătorii trebuie să știe asta! ARF lansează ghișeul unic pentru cumpărarea biletelor de tren, de stat sau privat.
Noi schimbări pentru călători! Biletele de tren, de stat sau privat, vor fi cumpărate de la un ghișeu unic. Șeful ARF: „Oamenii să înțeleagă că vor mai fi buguri, dar va funcționa”

Autoritatea de Reformă Feroviară (ARF) a anunțat că va lansa o nouă platformă de comercializare și decontare a biletelor de călătorie. Concret, tichetele de tren vor fi cumpărate de la un ghișeu unic, informează profit.ro.

Biletele de tren vor fi cumpărate de la un ghișeu unic

ARF a anunțat în urmă cu puțin timp că lansează o nouă platformă de comercializare și decontare a titlurilor de călătorie. Mai exact, autoritatea a informat că biletele de tren, privat sau de stat, vor fi cumpărate de la un ghișeu unic. Potrivit ultimelor informații, platforma urmează să fie pusă în funcțiune până la data de 15 mai.

Testele pentru ghișeul unic pentru achiziționarea biletelor de tren au fost efectuate de la data de 21 aprilie 2023, de către echipa de proiect a SC Informatica Feroviară, prin proiectul „Sistem integrat, bază de date unică și furnizare de informații privind sistemul de ticketing al operatorilor de transport feroviar de călători”. ARF precizează că platforma a fost analizată din toate punctele de vedere, în așa fel încât să devină eficientă pentru românii care vor să cumpere bilete de tren, fie că vorbim despre cele private sau cele de stat.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Biletele de avion, mai scumpe faţă de anul trecut. Care este cea mai ieftină lună pentru a călători în vara lui 2023

„În cadrul acestei activități se urmărește testarea de către toți operatorii a modului de comercializare a titlurilor de călătorie, integrate în ghișeul unic, astfel încât implementarea acestei soluții tehnice software să poată fi lansată publicului călător, în condiții depline de fiabilitate și eficiență”, informează ARF.

Rutele formate din trenurile care aparțin CFR Călători și Transferoviar Călători SRL vor fi incluse într-o primă etapă. Prin ghișeul unic, românii vor putea verifica și vizualiza datele legate de vânzarea biletelor de tren, dar mai ales, platforma va restitui sumele cuvenite călătorilor care renunță la tichete sau va emite facturi la solicitarea persoanelor în cauză. ARF a precizat că testarea platformei va fi finalizată după ce vor fi analizate toate opțiunile existente.

Bilete de tren
Bilete de tren

„Testarea soluției inițiale a modului de comercializare a titlurilor de călătorie integrate va putea fi considerată ca finalizată, numai după parcurgerea testării tuturor funcționalităților existente și după integrarea propriilor platforme, de către ceilalți OTF”, a informat ARF.

Ștefan Roșeanu a declarat că își dorește ca ghișeul unic pentru cumpărarea biletelor de tren să fie lansat până la data de 15 mai. Mai mult decât atât, șeful ARF a menționat că îi roagă pe oameni să înțeleagă că vor mai exista erori, dar cu toate acestea, platforma va funcționa.

Reprezentantul a precizat că, pentru moment, timpii de legătură între două trenuri vor fi de 15 minute, iar astfel, călătorii vor avea șansa să aibă un transport predictibil. La ora actuală, încă se poartă discuții cu operatorii.

„Ne dorim cât mai aproape de 10-15 mai să lansăm, cu rugămintea ca oamenii să înțeleagă că vor mai fi buguri, dar va funcționa.

Discuția pe care o avem acum cu operatorii este legată de intervalul dintre două trenuri pentru care va garanta această legătură și pentru un moment  luând în considerare și unele probleme pe care le avem pe calea ferată legate de unele întârzieri cu toate șantierele și restricții de viteză.

Timpii de legătură între două trenuri vor fi la început de 15 minute, astfel încât să putem da șansa călătorilor să aibă un transport predictibil”, spune șeful ARF.

Citește și despre următorul subiect: Călătorii se întorc la ceea ce iubesc! Eurostat: rezervările online la biletele de avion înregistrează o creștere record