- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi servicii medicale decontate de CNAS de la 1 octombrie 2023. Vor beneficia peste 500.000 de români

02 Oct, 17:58 • Dobran Viorel
De la data de 1 octombrie 2023, vor intra în vigoare unele măsuri importante pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la servicii medicale de înaltă calitate. În acest sens, CNAS va deconta noi servicii medicale, făcând astfel mai ușor pentru oameni să primească îngrijirea medicală de care au nevoie.
Noi servicii medicale decontate de CNAS de la 1 octombrie 2023. Vor beneficia peste 500.000 de români

Începând cu data de 1 octombrie 2023, persoanele cu tulburări din spectrul autist pot beneficia, de servicii de psihoterapie şi de alte servicii specifice decontate de CNAS în limita a 135 de lei pentru fiecare şedinţă. Noul contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate a intrat în vigoare.

Decizie radicală. Adeverințele medicale eliberate gratuit de medicul de familie. CNAS a transmis lista

De acest subprogram se estimează că ar putea beneficia 13.471 copii şi 2.660 adulţi diagnosticaţi de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburări din spectrul autist.

Un nou subprogram naţional de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, decontat de CNAS

De la 1 octombrie va demara un nou subprogram naţional de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programului naţional de sănătate mintală, derulat de CNAS. Astfel, copiii şi adulţii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia de servicii de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenţii psihologice validate ştiinţific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenţie personalizat pentru fiecare bolnav”, anunţă CNAS.ro

Servicii medicale decontate de către CNAS pentru pacienții cu spectru autism

CNAS
CNAS

Schimbare importantă la CNAS. Andrei Baciu, prima decizie de când este președintele instituției. „Acest lucru se va realiza permanent”

Noul subprogram este reglementat printr-un Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, publicat în data de 26 septembrie, în Monitorul Oficial.

Este esenţial ca toţi pacienţii să aibă acces echitabil la servicii medicale. La acest pachet nou de servicii medicale decontate de către CNAS, atât de necesar pacienţilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, s-a lucrat foarte mult împreună cu asociaţiile de pacienţi şi organizaţiile neguvernamentale. Aşa cum este sănătos să se întâmple. Am spus că prioritar la CNAS va fi să construim un sistem eficient, centrat pe nevoile reale ale asiguratului. Asta facem. Aprecierile mele se îndreaptă către toţi cei care au depus eforturi pentru ca viaţa pacienţilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist să fie mai bună. E un pas important în construcţia unui sistem de sănătate modern, în România”, a declarat preşedintele CNAS, dr. Andrei Baciu.

CNAS: În România, există oficial 558.000 de persoane care suferă de autism.

În cadrul subprogramului, durata şedinţei de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenţie de psihopedagogie specială – logopedie este de 50 minute, iar numărul maxim de şedinţe de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială – logopedie de care poate beneficia un bolnav care îndeplineşte criteriile de eligibilitate pentru acordarea acestor servicii conexe este de 40/42/44/lună, în funcţie de numărul de zile lucrătoare din luna respectivă. Pentru fiecare şedinţă de psihoterapie/de consiliere psihologică clinică/de consiliere sau intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, CNAS va deconta 135 lei.

Pentru ca noul subprogram să fie cât mai apropiat de nevoile persoanelor cu tulburări din spectrul autist, în cadrul procesului de elaborare a cadrului normativ reprezentanţii CNAS au discutat cu asociaţiile care grupează pacienţi cu acest tip de afecţiuni, precum şi reprezentanţi ai acestora.

În România, există oficial 558.000 de persoane care suferă de autism. Costul mediu lunar doar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500 – 2.000 de euro.

Casa Naţională de asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă, joi, că situaţia plăţilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost soluţionată, după suplimentarea limitei de credite bugetare şi de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS în luna septembrie.

Sursacitată a precizat că suplimentările bugetare aprobate vor asigura plata serviciilor medicale realizate de medicii de familie şi plata serviciilor medicale din ambulatoriile de specialitate, decontarea serviciilor din programele naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare necesare pentru tratamentul adecvat al pacienţilor înscrişi în programele naţionale.